Haamstede

Haamstede (Zeeuws: Aemstie) is een dorp op het eiland en onderdeel van de gemeente Schouwen-Duiveland in de Nederlandse provincie Zeeland. Het ligt tegen het dorp Burgh aan, het geheel wordt dan ook wel Burgh-Haamstede genoemd. Tot 1961 was Haamstede een zelfstandige gemeente, waarna het tot 1997 de hoofdplaats van de gemeente Westerschouwen was.

Haamstede
Plaats in Nederland
Details (Details)

Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Schouwen-Duiveland
Coördinaten51° 42 NB, 3° 45 OL
Woonplaats (BAG)Burgh-Haamstede
Foto's
Kerk
Portaal    Nederland

Het dorp ligt voor het grootste gedeelte achter de duinen in het meest westelijke deel van Schouwen-Duiveland. De stranden en duinen zijn bekend bij toeristen, evenals de vuurtoren, West Schouwen. Haamstede telt 35 rijksmonumenten.

Naam

De naam Haamstede komt van "heem", dat woning betekent en "stede", dat een verouderd woord voor plaats is: een "woonplaats". Vergelijk hiermee Heemstede.

Geschiedenis

Het dorpsgebied werd al voor de Romeinse tijd bewoond. Een bezienswaardigheid is Slot Haamstede, met als beroemdste bewoner Witte van Haemstede, een bastaardzoon van graaf Floris V.

Vanaf begin 20e eeuw werd het toerisme een steeds belangrijkere bron van inkomsten voor het dorp. Voor de Tweede Wereldoorlog werd in een duinvallei ten westen van de oude dorpskern een nieuwe wijk gebouwd die de naam "Nieuw-Haamstede" kreeg. Hierin stonden eerst voornamelijk houten vakantiehuizen, die later steeds meer vervangen werden door stenen huizen. Vanaf vliegveld Haamstede was er een verbinding met het vasteland. Later maakte de Duitse bezetter gebruik van dit vliegveld. Tegenwoordig wordt het gebruikt door de plaatselijke zweefvliegclub.

In de Tweede Wereldoorlog werd een deel van Haamstede ontruimd en werden de duinen deel van de Atlantikwall, waarvan de resten ook vandaag de dag nog te zien zijn.

In de jaren 60 en 70 groeide het massatoerisme en ontstonden overal campings en toeristische voorzieningen. Tegelijkertijd groeide het besef dat de aanwezige natuur beschermd moest worden, iets wat door Staatsbosbeheer en later ook Natuurmonumenten flink ter hand werd genomen. Thans zijn grote delen van het duinlandschap beschermd en (bijna) niet meer toegankelijk voor het publiek.

Zie ook

Zie de categorie Haamstede van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.