Psalm 79

Psalm 79 is volgens het opschrift geschreven door (of voor) Asaf. In deze psalm wordt gesproken over de verwoesting van de stad Jeruzalem. Door veel verklaarders wordt aangenomen dat hier bedoeld wordt de wegvoering en ballingschap van het volk Israël in 586 v.Chr. door Nebukadnezar II. De Babyloniërs verwoestten de Tempel van Jeruzalem, en een deel van de bevolking, waaronder vooral de religieuze en politieke vooraanstaanden, werd meegevoerd en lange tijd in ballingschap gehouden. Er zijn echter ook verklaarders die beweren dat deze psalm verwijst naar een verwoesting of inval eerder in de geschiedenis. De psalm betreurt de verwoesting, maar in de laatste verzen wordt gesproken over lofprijzingen en hoop op God in de grote verdrukking. De 150 psalmen zijn (veel later) getoonzet op 124 melodieën, alle afkomstig uit het Franse psalmboek dat in 1562 te Genève gereed kwam. In veel Nederlandse kerken wordt de psalm vaak gezongen, vooral het vierde en zevende vers zijn bekend.

De tekst op deze 14e-eeuwse prent is het 6e vers van psalm 79.

Geschreven door Asaf?

De dichter Asaf leefde in de tijd van David. In twee van zijn psalmen (74 en 79) wordt de verwoesting van de stad Jeruzalem beschreven. Door veel Bijbeluitleggers worden deze psalmen, ondanks dat ze op naam staan van Asaf niet aan hem toegeschreven. In beide psalmen wordt er gesproken over de verwoesting van de stad Jeruzalem. Bij de geschiedenis van Israël denkt men dan direct aan de verwoesting van de Jeruzalemse tempel door Nebukadnesar in 586 v.Chr., ruim vier eeuwen later dan koning David. Vrijwel alle uitleggers gaan ervan uit dat deze psalmen geschreven zijn na de Babylonische ballingschap. Mogelijke verklaringen zijn dan dat het gaat om psalmen die in later tijd zijn gemaakt door een onbekende Asaf of dat de psalmen werden opgedragen aan de nagedachtenis van de vermaarde zanger Asaf.

Een derde verklaring kan zijn dat Asaf verwees naar de verwoesting van het heiligdom in Silo dat toen in puin lag. Daar had de tabernakel gestaan, maar die plaats was verwoest door de Filistijnen. Het heiligdom heette in de richtertijd 'huis des HEREN' en 'tempel des HEREN' (1 Sam. 1:7).

Jodendom

In het Jodendom is Psalm 79 een veel gezongen en gereciteerde psalm.

  • Psalm 79 wordt in sommige Joodse tradities opgezegd tijdens de 17e dag van Tammuz. Dit is de is de tiende maand van het Joodse jaar. Deze maand valt ongeveer samen met de tweede helft van juni en de eerste helft van juli van de algemene of gregoriaanse kalender.
  • Vers 8 en 9 zijn opgenomen in de Tachanun, een joods gebed bedoeld voor dagelijks gebruik.
  • Vers 10 is een onderdeel van Av Harachamim, een joods gebed uit de 11e of 12e eeuw.

Berijmde Psalm (1773)

Hieronder worden het vierde en zevende vers weergegeven in de psalmberijming van 1773. De psalm is berijmd door het genootschap Laus Deo, Salus Populo.

Gedenk niet meer aan 't kwaad, dat wij bedreven,
Onz' euveldaad word' ons uit gunst vergeven.
Waak op, o God, en wil van verder lijden
Ons klein getal door Uwe kracht bevrijden.
Help ons, barmhartig HEER',
Uw groten Naam ter eer;
Uw trouw koom' ons te stade;
Verzoen de zware schuld,
Die ons met schrik vervult,
Bewijs ons eens genade!
Zo zullen wij de schapen Uwer weiden,
In eeuwigheid Uw lof, Uw eer verbreiden,
En zingen van geslachten tot geslachten;
Uw trouw, Uw roem, Uw onverwinbre krachten.

Berijmde Psalm (Nieuwe Psalmberijming)

Hieronder worden dezelfde verzen weergegeven in de Nieuwe Psalmberijming.
Gedenk niet meer het kwaad van voorgeslachten.
Zie, hoe Wij uw barmhartigheid verwachten.
God van ons heil, Wij zijn verzwakt door lijden.
Het geldt uw eer, kom spoedig ons bevrijden.
Verzoen het grote kwaad dat ons voor ogen staat,
laat U door ons verbidden.
Het geldt uw naam, o God, wanneer de heiden spot:
Is God niet in hun midden?
Dan zullen Wij, de schapen van uw weide,
in eeuwigheid uw roem, uw eer verbreiden.
Geslachten lang klinkt dan het lied naar boven
van hen die blij uw naam en grootheid loven.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.