Gaasperplas (metrostation)

Gaasperplas is een station van de Amsterdamse metro in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. Het bovengrondse metrostation opende op 14 oktober 1977 en maakt deel uit van Gaasperplaslijn 53, waarvan het station het zuidelijke eindpunt vormt. Gaasperplas is het rustigste metrostation van lijn 53 met een reizigersaantal van slechts 3000 per dag. Even voorbij het metrostation ligt een opstelterrein met vier sporen. Dit opstelterrein werd, in verband met de komst van het nieuwe M5-materieel, tussen 2013 en 2016 gefaseerd uitgebreid en vernieuwd. Aan de noordwestzijde wordt de metrobaan sinds 1982 gekruist door het viaduct van de A9. Ten oosten van het station bevindt zich een busstation waar de buslijnen 47, 49, 271 (2 ritten in vroege ochtend) en nachtlijn 285 halteren.


Gaasperplas
PlaatsAmsterdam
AfkortingGPP
Opening14 oktober 1977[1]
Constructie
Perrons1
Perronsporen2
Metrostation
Metrovervoerder
Metro
Lijn RichtingVolgend station
 53  Centraal StationKraaiennest
 53  GaasperplasEindpunt
Tram en bus
Busvervoerder &
Stadsbus
47
Streekbus
49
Spitsbus
271
Nachtbus
N85
Ligging
Coördinaten52° 19 NB, 4° 59 OL

Locatie van het metrostation

Portaal    Openbaar vervoer

Zijn naam dankt het station aan de gelijknamige Gaasperplas, de nabijgelegen recreatieplas. Direct ten oosten van het station bevindt zich de toegang tot het rondom deze plas aangelegde Gaasperpark. Dit park was in 1982 de locatie van de Floriade. Het voormalige Planetarium naast de entree van het park is tegenwoordig in gebruik als kantoorgebouw annex congrescentrum. Ten oosten van het bussation staat een hotel. De Gaasper Camping, een van de drie stadscampings in Amsterdam en nog een ander hotel liggen op loopafstand. Aan de westzijde van het station ligt de buurt Nellestein, een onderdeel van de wijk Gaasperdam.

Op het perron en in de stationshal van Gaasperplas staan enkele gekleurde sculpturen van baksteen in de vorm van tassen, koffers en andere bagagestukken. Dit kunstwerk is in 1978 vervaardigd door Antoine Mes.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.