Herwijnen

Herwijnen is een dorp in de gemeente West Betuwe, gelegen in de Tielerwaard van de Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland.

Herwijnen
Plaats in Nederland
(Details)

Situering
Provincie Gelderland
GemeenteWest Betuwe
Coördinaten51° 50 NB, 5° 8 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)2.700[1]
Overig
Woonplaatscode2354
Portaal    Nederland
Boveneind in Herwijnen

Op 1 januari 1818 werd Haaften als zelfstandige gemeente afgesplitst van Herwijnen. Op 1 januari 1986 onderging het een gemeentelijke herindeling met de gemeenten Vuren, Heukelum (samen met Spijk) en Asperen tot de nieuwe gemeente Vuren met het gemeentehuis in Asperen. Na stevige lobby vanuit de dorpen werd de naam van de nieuwe gemeente met ingang van 3 januari 1987 gewijzigd in Lingewaal. Het dorp telt 2.700 inwoners (2019), waarvan 250 in het buitengebied. Vanaf 1 januari 2019 valt Herwijnen onder de gemeente West Betuwe door de gemeentelijke herindeling van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal.

Het oudste gedeelte van het dorp is een goed voorbeeld van een dijkdorp. De bebouwing, vaak bestaand uit monumentale oude panden, is gelegen langs een deel van de Waaldijk van ongeveer vijf kilometer. Het nieuwe gedeelte, de dorpskern, is gelegen in het gebied "Hoog Herwijnen". De eerste vermelding van het dorp "Heriuuinna" (Oudhoogduits voor 'weiden van de heer') stamt uit een schenkingsoorkonde van 12 augustus 850 van graaf Balderik aan de Utrechtse kerk.[2]

Aan de dijk is een buitenstation van het ooievaarsdorp "Het Liesvelt" in Groot-Ammers gelegen.

In Herwijnen staat een tweetal radarposten van het Nederlandse luchtverkeersleidingsysteem (SARP), een operationele en een reserve. De toren aan de Broekgraaf 2 is in 2016 omgebouwd tot neerslagradar voor het KNMI en werd op 12 mei 2017 officieel in gebruik genomen.[3][4] De andere toren is door Defensie overgenomen van de (civiele) Luchtverkeersleiding.[5] Op het industrieterrein Zeiving tussen Vuren en Herwijnen heeft zich halverwege de 20e eeuw de uit Utrecht verdreven beenderlijmfabriek van de Wed. P. Smits & Zoon gevestigd. De Benenkluif, tegenwoordig met handelsnaam Sonac Vuren B.V.

In Herwijnen was orgelbouwer K.B. Blank & Zn. actief. In 1996 werd de werkplaats overgenomen door Henk van Eeken.

Herwijnen onderhoudt een veerdienst met het aan de andere zijde van de Waal gelegen Brakel.

Herwijnen heeft een voetbalvereniging (Herovina), een fanfare (Muziekvereniging Wilhelmina) en Christelijk Gemengd koor: Soli deo Gloria.

Verzorgingshuis 'Huize Avondlicht' vervult een regiofunctie voor de overige kernen in de regio.

Geboren

Trivia

In 1985 werd het lichaam van André Brilleman, de lijfwacht van wijlen drugsbaron Klaas Bruinsma, gevonden langs de oever van de Waal in Herwijnen. Hij bleek geliquideerd en zijn lichaam was ingegoten in een vat vol met cement. De moordzaak is echter nooit opgelost.

In 2019 publiceerde neerlandica Enny de Bruijn haar boek De hoeve en het hart. In dit boek wordt aan de hand van overgeleverde brieven het leven in het 17de-eeuwse Herwijnen beschreven.

Zie ook

Zie de categorie Herwijnen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Beluister (info)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.