Crocodylinae

De Crocodylinae zijn een onderfamilie van de familie echte krokodillen (Crocodylidae). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Georges Cuvier in 1807.[1]

Crocodylinae
Een volwassen zeekrokodil (Crocodylus porosus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Crocodilia (Krokodilachtigen)
Familie:Crocodylidae (echte krokodillen)
Onderfamilie
Crocodylinae
Cuvier, 1807
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Crocodylinae op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

De enige andere onderfamilie binnen de familie krokodillen is Tomistominae, waarvan tegenwoordig nog maar één soort in leven is, de onechte gaviaal (Tomistoma schlegelii). Deze soort werd lange tijd tot de gavialen gerekend.
Krokodillen hebben een aanmerkelijk bredere en kortere bek dan gavialen, maar een smallere en langere bek dan alligators.

Er zijn tegenwoordig vijftien moderne soorten, die over de gehele wereld voorkomen behalve in gematigde streken. De zeekrokodil (Crocodylus porosus) is een van de grootste soorten en het bekendst vanwege het grote verspreidingsgebied. De zeekrokodil is de enige soort die zich op lange tochten over zee kan verplaatsen. De meeste krokodillen kunnen wel tegen enigszins brak water maar veel soorten mijden de kust en leven meer landinwaarts in zoetwater.

Taxonomie

Onderfamilie Crocodylinae

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.