Chrononetwerk Brussel

Het chrononetwerk van het openbaar vervoer in Brussel omvat verschillende metro- en sneltramlijnen binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het netwerk wordt uitgebaat door de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. De MIVB kent zelf het chrono-label toe aan lijnen die (bijna) volledig in eigen bedding rijden, bediend worden door moderne voertuigen en een hoge frequentie hebben.

Chrononetwerk Brussel
Chrono-tramlijn 9 in het station Simonis
Basisgegevens
LocatieBrussels Hoofdstedelijk Gewest
VervoerssysteemMetro en tram
Aantal lijnen9
Uitvoerder(s)MIVB
Kaart van het chrononetwerk
Portaal    Openbaar vervoer

Momenteel zijn er negen chronolijnen: vier metrolijnen en vijf premetro- en tramlijnen. Samen vormen de negen lijnen een snelnetwerk binnen het openbaar vervoer te Brussel.

Geschiedenis

Aangezien Brussel, in tegenstelling tot heel wat andere steden de tram sinds 1869 nooit helemaal vaarwel heeft gezegd, is het netwerk niet altijd even efficiënt te noemen. Op heel wat plaatsen deelt de tram namelijk de weg met de andere weggebruikers. Hierdoor staat de tram dus vaak mee in de file en zijn de doorkomsten onregelmatig.

Nieuwe tramlijnen binnen Brussel hebben hier geen last van; zij werden namelijk aangelegd in eigen bedding. Om het onderscheid duidelijk te maken tussen de oude/tragere lijnen en de nieuwe, snelle lijnen werd het chrono-label in het leven geroepen.

Voorwaarden

Het chrononetwerk is een deel van het algemeen OV-net van Brussel. Het omvat alle metrolijnen en verschillende tramlijnen. Enkel lijnen die voldoen aan volgende voorwaarden worden tot het chrononet gerekend.[1]

  • traject in eigen bedding,
  • gelijkvloerse instap,
  • hoge frequentie,
  • nieuwste trams.

Lijnen die tot het chrononet behoren zijn te herkennen aan hun laag lijnnummer (1-9). Lijnen die het label (na aanpassingswerken) verdienen, krijgen dus vaak een lager lijnnummer dan voorheen. Zo kreeg lijn 94 in 2018, na grootschalige werken en een verlenging, het lijnnummer 8.[2]

Lijnen van het chrononetwerk

LijnRouteLengteTram/metro
1 Weststation - Stokkel12,5 kmMetro
1 Elisabeth - Simonis10,4 kmMetro
1 Esplanade - Churchill13,5 kmTram/premetro
1 Noordstation - Stalle10,0 kmTram/premetro
1 Erasmus - Herrmann-Debroux17,5 kmMetro
1 Elisabeth - Koning Boudewijn15,5 kmMetro
1 Heizel - Vanderkindere16,0 kmTram/premetro
1 Louise - Roodebeek14,0 kmTram
1 Simonis - Dikke Beuk3,5 kmTram/premetro

Voertuigen

Metro

De metrolijnen maken gebruik van de volgende types: MX-rijtuigen en BOA-rijtuigen. In 2020 zullen nieuwe metrostellen hun intrede maken op het net.

Tram

Tramlijnen die deel zijn van het chrononet worden bediend door voertuigen van het type T3000 en T4000. Binnenkort zullen ook de TNG (Tram New Generation) deze lijnen bedienen.

Toekomstplannen

Metrolijn 3

De huidige chronolijn 3 wordt tegen 2028 omgevormd van tram/premetro naar een volwaardige metrolijn.[1] Bovendien wordt deze lijn uitgebreid naar het noorden van Brussel (tot aan de S-halte Bordet).

Twee nieuwe tramlijnen

Binnenkort starten de werken voor twee nieuwe chronolijnen. Beide lijnen zullen vertrekken vanaf het station Rogier; waar momenteel reeds verscheidene (pre)metro- en tramlijnen halt houden. Eén van beide trams zal ondergronds stoppen, net zoals alle andere lijnen. Deze zal het Rogierplein verbinden met Belgica in Jette. Deze lijn zal volledig bovengronds rijden en onder meer het Noordstation en Thurn & Taxis beter met elkaar verbinden. De andere lijn zal bovengronds stoppen en wordt zo de enige bovengrondse tram van het Rogierstation. Ook deze lijn zal verschillende belangrijke polen met elkaar verbinden. De tram zal onder meer het sorteercentrum van bpost, de nieuwe Solvay-site en het Militair Hospitaal bedienen.

Lijn 44

Ondanks zijn eigen bedding en relatief hoge frequentie wordt lijn 44 momenteel niet tot het chrononet gerekend. De voornaamste reden hiervoor is dat deze lijn nog wordt bediend door de oude PCC-trams. Deze hebben geen gelijkvloerse instap en zijn niet voorzien van televisieschermen met halte-informatie en airconditioning.

In de toekomst zal deze lijn bediend worden door nieuwere trams en naar alle waarschijnlijkheid ook het chrono-label krijgen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.