Charlottesville

Charlottesville is een stad in de Amerikaanse staat Virginia. De stad werd gesticht in 1762 en is vernoemd naar prinses Sophia Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, echtgenote van koning George III van Engeland.

Charlottesville
Plaats in de Verenigde Staten

Locatie van Charlottesville in Virginia
Locatie van Virginia in de VS
Situering
Type plaatsCity
StaatVirginia
Coördinaten38° 2 NB, 78° 29 WL
Algemeen
Oppervlakte26,6 km²
- land26,6 km²
- water0,0 km²
Inwoners (2006)40.315
Hoogte181 m
Overig
ZIP-code(s)22901–22908
FIPS-code14968
Foto's
Portaal    Verenigde Staten

De stad ligt midden in Albemarle County, waarvan het geen deel uitmaakt. In 2006 had de stad 40.315 inwoners. Het is de county seat van Albemarle County, alhoewel de twee gebieden gescheiden legale bevoegdheden hebben. Het Bureau of Economic Analysis voegde de stad Charlottesville met Albemarle County voor statistische doelstellingen samen. Daarmee kwam het totale inwonertal in 2004 op 118.398. In hun boek Cities Ranked and Rated rangschikten Bert Sperling en Peter Sander Charlottesville tot de beste plaats in de VS om te wonen en te leven. Daarbij rangschikten zij steden op levensjaren, klimaat en levenskwaliteit. Charlottesville is het beste bekend als de thuisbasis van de Universiteit van Virginia, die zich ten westen van het centrum bevindt en door Thomas Jefferson gesticht werd.

Nabij de stad ligt de door Jefferson ontworpen buitenplaats Monticello met vele duizenden bezoekers elk jaar.

Unite the Right rally

Charlottesville kwam in augustus 2017 in het nieuws vanwege de Unite the Right rally. Tijdens deze demonstratie van rechtsextremistische groeperingen viel een dode en waren er negentien gewonden. De dader werd al snel gearresteerd.[1]

Plaatsen in de nabije omgeving

De onderstaande figuur toont nabijgelegen plaatsen in een straal van 32 km rond Charlottesville.

Charlottesville
Crozet (19 km)
Gordonsville (29 km)
Scottsville (26 km)

Geboren

Zie de categorie Charlottesville, Virginia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.