Virginia (staat)

Virginia (Nederlands verouderd: Virginië) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor "The Old Dominion", zoals de bijnaam luidt, is VA. De hoofdstad is Richmond. Virginia is een van de vier staten, samen met Kentucky, Massachusetts en Pennsylvania, die zich een gemenebest (commonwealth) noemen. Dit is alleen een deel van de historische naam van de staat, en heeft verder geen juridische betekenis.

Commonwealth of Virginia
Staat van de Verenigde Staten
(Details) (Details)
AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniëColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaïIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMontanaMissouriNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming
Coördinaten38°NB, 79°WL
Algemeen
Oppervlakte110.862 km²
(7,4% water)
Inwoners8.096.604
(79 inw./km²)
HoofdstadRichmond
Politiek
GouverneurRalph Northam (D)
Overig
TijdzoneEastern Standard Time (UTC−5)
Toegetreden25 juni 1788
BijnaamOld Dominion
Websitevirginia.gov
Detailkaart
Portaal    Verenigde Staten
Kaart van Virginia uit 1630

Geschiedenis

Virginia is de eerste kolonie van de dertien kolonies van Amerika. De naam Virginia verwijst naar de "Virgin Queen" ("Maagdelijke Koningin") Elizabeth I van Engeland. Oorspronkelijk duidde de naam een veel groter gebied aan, te weten het gebied dat door Sir Walter Raleighs expeditie van 1584 geëxploreerd werd. In 1607 werd Jamestown gesticht, de oudste permanente Engelse nederzetting in de Nieuwe Wereld die nog steeds bestaat. Koning Karel II gaf Virginia, dat de monarchie trouw was gebleven gedurende de Engelse Burgeroorlog, de bijnaam "The Old Dominion".

De kolonie had zijn eerste economische opbloei te danken aan de tabaksteelt. In de late 18e eeuw begon katoen het belangrijkste exportproduct te worden. Voor de tabaksteelt wierven de planters allereerst blanke arbeiders aan ("indentured labourers"), die gedurende hun contractperiode in status niet veel van slaven verschilden, maar na zeven jaar hun volledige vrijheid kregen en dan meestal zelf een boerenbedrijfje begonnen. Omstreeks 1700 gingen de planters echter overwegend gebruikmaken van ingevoerde zwarten, die levenslang in slavernij bleven verkeren. Virginia werd zo een slavenstaat, waar 30 tot 40 % van de bevolking uit zwarte slaven bestond.

Virginia was een van de dertien koloniën die in de 18e eeuw in opstand kwamen tegen de Britse overheersing (zie: Amerikaanse Revolutie). Op 25 juni 1788 werd Virginia formeel, als tiende, een staat van de Verenigde Staten. De eerste president, George Washington, was eigenaar van Mount Vernon, een plantage in Virginia die nu een museum is.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog koos Virginia de kant van de Geconfedereerde Staten van Amerika, waarna het westen van de staat zich afscheidde en West Virginia vormde. In Virginia vond onder meer de Eerste Slag bij Bull Run plaats.

In maart 1924 nam de General Assemblee van Virginia een rassenwet aan die verder ging dan alles dat de USA op dit gebied hebben gekend. De Racial Integrity Act maakte het gebruikelijke onderscheid tussen blanken en niet-blanken, maar bestempelde iedereen als niet-blank die ook maar één niet-blanke voorouder had. Onder leiding van de magistraat Walter Plecker werd gespit in archieven en bevolkingsregisters, om "verdachte" blanke families te screenen op "rasvermenging".

Geografie

De staat Virginia beslaat 110.862 km², waarvan 102.642 km² land. Het hoogste punt van de staat ligt op 1726 m.

Virginia grenst in het noordwesten aan West Virginia, in het noordoosten aan Maryland en het District of Columbia, in het westen aan Kentucky en in het zuiden aan Tennessee en North Carolina.

Het westen van de staat wordt gedomineerd door de Appalachen, het oosten daarentegen is vrij vlak. De grens met Maryland valt gedeeltelijk samen met de rivier de Potomac, die uitkomt in Chesapeake Bay. Het zuidoosten van de staat ligt aan deze baai en aan de Atlantische Oceaan. Een gedeelte van het Delmarva-schiereiland, aan de andere kant van de baai, behoort tot Virginia maar is er niet via land mee verbonden.

Demografie en economie

In 2000 telde Virginia 7.078.515 inwoners (64 per km²) waarvan ongeveer 69% van de bevolking in een stedelijk gebied woont. De belangrijkste agglomeraties zijn Norfolk, de hoofdstad Richmond en het aan Washington D.C. vastgegroeide Arlington.
Wegens de korte afstand tot Washington DC zijn er in Virginia relatief veel instellingen van de federale overheid te vinden. In Langley staat bijvoorbeeld het hoofdkwartier van de CIA.

Bestuurlijke indeling

Virginia is onderverdeeld in 95 county's en 39 zogenaamde onafhankelijke steden. Dat zijn steden die niet tot een van de county's behoren.

Politiek

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. Sinds 13 januari 2018 is Ralph Northam van de Democratische Partij de gouverneur van de staat Virginia. Hij volgde zijn partijgenoot Terry McAuliffe op, onder wie Northam vier jaar lang luitenant-gouverneur was geweest.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van Virginia (Virginia House of Delegates) met 100 leden en de Senaat van Virginia (Senate of Virginia) met 40 leden.

Het Huis werd laatst verkozen in november 2017 en de Senaat in november 2015. Beide kamers worden opnieuw volledig vernieuwd in november 2019.

Virginia House of Delegates (2018)
De 100 zetels zijn als volgt verdeeld:
Senate of Virginia (2018)
De 40 zetels zijn als volgt verdeeld:

Zie de categorie Virginia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.