Trigonaal piramidale moleculaire geometrie

Een trigonale piramide is in de scheikunde een moleculaire geometrie waarbij in de molecule één atoom zich op de top van een piramide bevindt en drie atomen op de hoekpunten van een driehoekig grondvlak geplaatst zijn.

Trigonaal piramidale moleculaire geometrie
Ruimtelijke structuur
Ruimtelijke schikking van de atomen
Ruimtelijke schikking van de atomen en het vrij elektronenpaar
Eigenschappen
PuntgroepC3v
Bindende elektronenparen3
Vrije elektronenparen1
Bindingshoeken107°
Coördinatiegetal3
AXE-symboolAX3E1
Portaal    Scheikunde

Wanneer deze onderste drie atomen identiek zijn, dan behoort de molecule tot puntgroep C3v. Voorbeelden van moleculen met deze geometrie zijn ammoniak, xenontrioxide, fosfortrichloride, arseen(III)chloride, seleenoxydichloride en de ionen chloraat, fosfiet en sulfiet.

Structuur bij ammoniak

Aangezien stikstof in ammoniak 5 valentie-elektronen bezit en drie bindingen aangaat met waterstof, blijven er 2 valentie-elektronen over als vrij elektronenpaar. Dit zou resulteren in een tetraëdrische structuur, met een optimale bindingshoek van 109,5°. Door de aanwezigheid van het vrij elektronenpaar treedt er een distortie op in de structuur (conform de VSEPR-theorie), waardoor de bindende elektronenparen dichter bij elkaar komen te zitten. De reële bindingshoek bedraagt dan ongeveer 107°.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.