Station Bergen op Zoom

Station Bergen op Zoom is een Nederlands spoorwegstation aan de "Zeeuwse Lijn" Roosendaal - Vlissingen. Het station bedient niet alleen de West-Brabantse stad Bergen op Zoom, maar heeft door diverse streekbusverbindingen ook een regionale functie.

    Bergen op Zoom   
Station Bergen op Zoom
PlaatsBergen op Zoom
AfkortingBgn
Opening23 december 1863
Perrons1
Perronsporen2 (Sporenschema)
SpoorlijnStaatslijn F
Vervoerders
- Treinvervoerder
- Busvervoerder &
Reizigers6979 (2018)[1] per dag
Coördinaten51° 30 NB, 4° 18 OL
Externe link NS-stationsinformatie

Portaal    Openbaar vervoer
Station Bergen op Zoom - Perron
Dynamisch Busstation Bergen op Zoom

Het station werd geopend op 23 december 1863. In 1971 werd het oorspronkelijke stationsgebouw vervangen door een modern ogende constructie met veel glas van de hand van architect Cees Douma. Op de voorgevel is een mozaïek van de kunstenaar Jan Dijker aangebracht. Er zijn plannen om het totale stationsgebied een nieuw leven in te blazen met nieuwe woningen, kantoorgebouwen en een nieuw bus/treinstation (incl. stationsgebouw).

Het eilandperron met de oorspronkelijke overkapping kan bereikt worden door middel van een overweg naar de stationshal, gelegen ten westen van de sporen, en een voetgangerstunnel met uitgangen aan beide uiteinden. Het eilandperron ligt tussen de sporen 2 en 3. Het station heeft de beschikking over 2 extra sporen voor goederentreinen en/of inhalende treinen.

Trein

In de dienstregeling 2020 stoppen de volgende treinseries op dit station:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity Amsterdam Centraal Amsterdam Sloterdijk Haarlem Leiden Centraal Den Haag HS Delft Schiedam Centrum Rotterdam Centraal Dordrecht Roosendaal Bergen op Zoom Vlissingen Vormt tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2100. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met serie 2400. In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.
12200 Intercity Vlissingen Bergen op Zoom Roosendaal Rijdt alleen in de spitsrichting (ochtendspits richting Roosendaal, avondspits richting Vlissingen). Gekoppeld in Roosendaal aan serie 2200 van/naar Amsterdam Centraal

Voor- en natransport

Er zijn zowel een bewaakte fietsenstalling als onbewaakte fietsenstallingen aanwezig. De bewaakte fietsenstalling bevindt zich in het stationsgebouw en is via de centrumzijde te betreden. Sinds december 2013 is deze bewaakte fietsenstalling onbemand. Ook is er aan beide zijden van het station (centrumzijde en oostzijde) een onbewaakte fietsenstalling. Deze fietsenstallingen zijn in december 2014 vernieuwd. Daarnaast is er een busstation met verbindingen richting diverse kernen in de omgeving (zie kopje bus) en kan er gebruikgemaakt worden van de Zonetaxi of Regiotaxi. Ook zijn er meerdere parkeerterreinen voor auto's, zoals het Q-park aan de oostzijde van het station.

Bus

Het busstation van Bergen op Zoom, gelegen naast het spoorwegstation, vormt het centrum van een stads- en streekvervoernetwerk. Dagelijks rijden er vanaf het station bussen naar verschillende dorpen/steden in de regio West-Brabant, Zuid-Holland en het eiland Tholen. De streekdiensten worden verzorgd door Connexxion en Arriva, die sinds 14 december 2014 de busdiensten van Veolia Transport heeft overgenomen.

Het busstation is eind 2011 vervangen voor een nieuw dynamisch busstation, waar met digitale schermen de aankomst- en vertrektijden/haltes voor de bussen staan aangegeven.

Stadsbussen

De stadsbussen van Bergen op Zoom worden geëxploiteerd door Arriva. Ze rijden niet op zaterdagavond en op zondag.

Lijn Route Bijzonderheden
25 Station - Centrum - Havenkwartier - Het Fort - Bergse Plaat

Streekbussen

De streekbussen die geëxploiteerd worden door Connexxion horen bij de concessie Zeeland, die van Arriva bij de concessie West-Brabant.

Lijn Route Vervoerder Bijzonderheden
102 Bergen op Zoom - Halsteren - Tholen - Oud-Vossemeer - Nieuw-Vossemeer - Sint Philipsland - Oude-Tonge Connexxion
104 (Bergen op Zoom -) Hoogerheide - Huijbergen - Wouwse Plantage - Roosendaal Arriva Rijdt niet 's avonds en in het weekend, rijdt alleen in de spits van/naar Bergen op Zoom
105 Bergen op Zoom - Hoogerheide - Ossendrecht (- Putte) Arriva Rijdt alleen 's avonds en in het weekend van/naar Putte
106 Bergen op Zoom - Hoogerheide - Ossendrecht - Putte Arriva Rijdt niet in het weekend
107 Bergen op Zoom - Halsteren - Tholen - (Oud-Vossemeer) - Poortvliet - Scherpenisse - Sint-Maartensdijk - Stavenisse ← Sint-Annaland Connexxion Gekoppeld aan lijn 108; begint in Sint-Annaland en eindigt in Stavenisse; 's avonds en in het weekend via Oud-Vossemeer en alleen in de richting van Stavenisse
108 Bergen op Zoom - Halsteren - Tholen - (Oud-Vossemeer) - Poortvliet - Scherpenisse - Sint-Maartensdijk - Sint-Annaland ← Stavenisse Connexxion Gekoppeld aan lijn 107; begint in Stavenisse en eindigt in Sint-Annaland; 's avonds en in het weekend via Oud-Vossemeer en alleen in de richting van Sint-Annaland
110 Dinteloord - Steenbergen - Halsteren - Bergen op Zoom - Hoogerheide - Ossendrecht (← Putte) Arriva Spitsbus
111 Bergen op Zoom - Steenbergen - Dinteloord - Stampersgat - Oud-Gastel - Roosendaal Arriva Rijdt niet 's avonds en in het weekend
112 Roosendaal - Wouw - Heerle - Bergen op Zoom Arriva
209 Sint Philipsland → Sint Annaland - Oud-Vossemeer - Tholen - Halsteren - Bergen op Zoom Connexxion Spitsbus; 's ochtends in de richting van Bergen op Zoom, 's middags in de richting van Sint-Annaland
310 Rotterdam Zuidplein - Numansdorp - Dinteloord - Steenbergen - Halsteren - Bergen op Zoom Arriva Bravodirect
603 Sint-Maartensdijk - Scherpenisse - Poortvliet - Halsteren - Bergen op Zoom Connexxion Schoolbus

Overig

Stationsvoorzieningen

Op station Bergen op Zoom zijn een aantal bedrijven en winkels te vinden. Zo is er een kiosk en een snackbar. Tegenover het station is er ook een hotel/restaurant. Voor het station is er een taxi opstapplaats. Naast het station bevindt zich het busstation.

Verbouwing station Bergen op Zoom

Al geruime tijd is het de wil van de politiek om het station en stationsgebied een facelift te geven. Het zwaar verouderde stationsgebouw staat alsmaar leeg, er is onvoldoende parkeerplek voor fietsers en de voetgangerstunnel onder het station roept een gevoel van onveiligheid op bij de inwoners. Na diverse klachten en gesprekken met de Nederlandse spoorwegen is halverwege 2012 besloten om het station eens goed onderhanden te nemen. De gemeente pakte dat plan meteen op en heeft in 2012 een nieuw busstation geopend en de omliggende straten geasfalteerd en opgeknapt. Begin 2013 zijn de plannen concreet en is deze tekening van het stationsplein naar buiten gekomen in een artikel van BN DeStem. De gemeente hoopte eind 2013 nog te kunnen starten met de verbouwing van het tunneltje en liften te plaatsen. De verbouwing van de fietsenstalling was in december 2014 gereed.

In navolging van de verbouwing van het station gaat de Gemeente ook de indirecte stationsomgeving aanpakken. Het braakliggende voormalige rangeerterrein is overgenomen van de Nederlandse Spoorwegen en heeft een combinatie van wonen (appartementen) en werken (kantoren) als bestemming gekregen. Het terrein moet ook de toekomstige meldkamer van de Politie gaan huisvesten. Daarnaast zal de verbinding tussen het centrum en de oostelijk gelegen wijken van Bergen op Zoom verbeterd worden door de vernieuwde voetgangerstunnel onder het station waarvan de werkzaamheden in april 2015 zullen starten. Deze zullen medio 2016 gereed zijn. De straten in het verlengde van deze tunnel zullen dan ook opgeknapt worden en er wordt een nieuwe K+R-zone aangelegd. Het huidige busdepot zal nog plaatsmaken voor een hofje van huizen met daaronder een parkeergarage voor bewoners rondom het station. Hierdoor zal het busdepot verplaatst moeten worden.

Station Bergen op Zoom Zuid

Om de geplande wijk De Markiezaten en de al bestaande wijk Bergse Plaat in het zuiden van de stad beter te ontsluiten, wenst de gemeente een tweede station. Dit station zou dan over de Markiezaatsweg komen te liggen. Dit station wordt voorlopig nog niet gerealiseerd, omdat de bouw van de wijk De Markiezaten achterloopt. Ook zou het station nog niet genoeg bezoekers trekken: er zijn 5.000 bezoekers nodig om een nieuw station te openen, tijdens de bouw van de wijk De Markiezaten zou het ongeveer 1.500 bezoekers trekken.

Trivia

Na de verbouwing van het nieuwe stadspark 'Kijk in de Pot', dat gelegen is naast het stamlijntje richting de haven, is spoor 1 met laagperron even een opstaphalte geweest.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.