Sint Jansbrug (Amsterdam)

Sint Jansbrug is een vaste brug in Amsterdam-Centrum in het gebied De Wallen.

Sint Jansbrug
De Sint Jansbrug, gezien naar het zuiden. De brug op de achtergrond is de Varkenssluis. September 2013
Algemene gegevens
LocatieAmsterdam-Centrum
Coördinaten52° 22 NB, 4° 54 OL
OverspantOudezijds Voorburgwal
Monumentale statusgemeentelijke monument
Brugnummer205
Ook bekend alsBierkaaibrug
Bouw
Bouwperiodecirca 1870
Gebruik
WegSint Jansstraat (Stoofsteeg)
Architectuur
Typevaste brug
Materiaalijzer
Bijzonderhedenspanten

Portaal    Verkeer & Vervoer

Ze overspant de Oudezijds Voorburgwal en vormt daarbij de verbinding tussen de Sint Jansstraat en de Stoofsteeg. De brug wordt omringd door gemeentelijke en rijksmonumenten behalve aan de westkade van de Oudezijds, waar veel van de oorspronkelijke bebouwing is vervangen door (relatieve) nieuwbouw. De brug werd overigens per oktober 1995 zelf tot gemeentelijk monument verklaard.

Hier ligt al eeuwen een brug. Op de geschilderde kaart uit 1538 van Cornelis Anthonisz. is hier al een brug te zien. De moderne geschiedenis van de brug begint al in 1832. Op 9 mei van dat jaar besteedde de gemeente Amsterdam de vervanging inclusief leverantie en arbeidslonen aan van de houten brug (no. 205) liggende over den Oudezijds Voorburgwal, voor de St. Jansstraat, alsmede ook van de inmiddels afgebroken brug 131, toen nog een brug over de Anjeliersgracht ter hoogte van de Tweede Anjeliersdwarsstraat.[1] Architect van die brug was destijds Jan de Greef, directeur van Stads Werken en Gebouwen. In de late 19e eeuw kwam fotograaf Pieter Oosterhuis langs bij de brug en legde haar vast. Aan de hand van foto's blijkt dat de brug in de tussentijd minstens een maal was aangepast. Die nieuwe brug, die er ook nog in 2017 ligt, heeft een ijzeren overspanning met daarop houten planken afgezet met typisch 19e-eeuwse balustrades. Opvallend aan de brug zijn de metalen spanten die de overspanning dragen. Begin 20e eeuw keurde men (ook vanuit de gemeente) dergelijke bruggen geen blik waardig, waardoor zulke bruggen grotendeels uit het stadsbeeld zijn verdwenen. Deze voetbrug heeft de vernieuwingsdrang weten te overleven, wellicht doordat zij niet aangepast hoefde te worden aan het toenemende verkeer; ze is in de loop der jaren alleen toegankelijk gemaakt voor voetgangers.

De naam is waarschijnlijk afkomstig van een beeldje van de apostel Johannes dat aan een gevel op een van de straathoeken heeft gezeten. Een andere naam voor deze brug was de Bierkaaibrug, omdat de even zijde van de Oudezijds Voorburgwal op deze hoogte de Bierkaai genoemd werd.

Zie de categorie Brug 205, Sint Jansbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.