Auke Bijlsmabrug

De Auke Bijlsmabrug (brug 249) is een vaste brug in Amsterdam-Centrum.

Auke Bijlsmabrug
Brug 249 (mei 2008)
Algemene gegevens
LocatieAmsterdam-Centrum
OverspantRechtboomssloot
Langste overspanningstaal m
Brugnummer249
Bouw
Bouwperiodecirca 1980
Gebruik
Huidig gebruikvoetgangers
Architectuur
Typevaste brug
Portaal    Verkeer & Vervoer

De voetgangersbrug is gelegen over de Rechtboomssloot en ligt direct ten noorden en in het verlengde van de Brandewijnsteeg. Alhoewel gelegen in het centrum zijn er in de buurt van de nauwelijks gemeentelijke en/of rijksmonumenten te vinden. Er is op grote schaal nieuwbouw gepleegd in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw, er werd de Amsterdamse Metro aangelegd (de metrotunnel ligt bijna direct ten oosten van de brug). Echter aan de zuidwestkant van de brug staat één gemeentelijk monument. Het is de voormalige stoomdiamantslijperij Rechtboomssloot 14a uit circa 1889 gebouwd voor S.J. Boas, ontworpen door Cornelis Antonius Bombach.

Er heeft hier heel lang geen brug gelegen. Tijdens de sloop en nieuwbouw ten zuiden van de huidige brug was vanwege ruimtegebrek de Rechtboomssloot enige tijd gedempt, er werd ter plaatse zelfs een kinderspeeltuintje aangelegd.[1] Kennelijk vond men het daarna gangbaar om over de gracht te kunnen lopen en kwam er een bruggetje. Ze dateert van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, maar heeft uiterlijk en ook de balustrades van een 19e-eeuwse brug.

De brug was in 2016 bijna naar de ondernemer Boas vernoemd, de gemeente vond het belangrijker een brug te vernoemen naar de gehele sector en koos ervoor brug 254 te vernoemen tot Diamantbewerkersbrug. Een voorstel uit begin 2017 deze brug te vernoemen naar bioloog en politicus Auke Bijlsma werd in december 2017 goedgekeurd en de brug is opgenomen in de Basisadministratie Basisregistraties Adressen en Gebouwen.

Zie de categorie Brug 249 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.