Veebrug

De Veebrug (brug 261) en de Slachthuisbrug (brug 262) zijn twee vaste bruggen in Amsterdam-Oost.

Veebrug, Slachthuisbrug
Veebrug (lang) en Slachthuisbrug (kort) in 1935 (midden onder)
Algemene gegevens
LocatieAmsterdam-Centrum
OverspantNieuwevaart, Lozingskanaal
Brugnummer261, 262
Bouw
Bouwperiode1960-1961
Architectuur
Typevaste brug
Architect(en)Publieke Werken
Portaal    Verkeer & Vervoer

Ze zijn gelegen in de Veelaan. Deze laan kruist zuidwaarts eerst met de Slachthuisbrug de Nieuwevaart, vervolgens het Zeeburgerpad (waarvan de coördinaten) en met de Veebrug het Lozingskanaal. Daarna komt ze aan op de Zeeburgerdijk, waar ze overgaat in de Molukkenstraat. De vernoemingen van beide bruggen is afkomstig van de Veemarkt die hier vanaf rond 1883 werd gehouden.

De geschiedenis van de bruggen gaat daarbij gelijk op. In 1882 werd een ontwerp gemaakt om de twee bruggen aan te leggen.[1] Daarbij kwam er een vaste brug over het Lozingskanaal (brug 261, was grotendeels voor waterverversing) en een draaibrug over de Nieuwevaart, omdat in de laatste waterweg nog druk gevaren werd. In maart 1883 waren de bruggen al in bouw, terwijl de Veemarkt nog bijna geheel moest worden ingericht.[2] Destijds was de Dienst der Publieke Werken al verantwoordelijk voor de ontwerpen van bruggen. De architecten Bastiaan de Greef en Willem Springer waren toen verantwoordelijk voor de bruggen, maar de bouwtekeningen destijds vermeldden geen naam, de Publieke Werken werkte als een collectief. Hetzelfde was het geval toen in 1960 er hier twee nieuwe bruggen werden neergelegd. Vanaf augustus 1960 werd er achttien maanden gewerkt aan de sloop van de oude bruggen en het plaatsen van nieuwe.[3] In die periode waren Dirk Sterenberg en Dirk Slebos er de architecten, maar vooralsnog is niet bekend welk aandeel ze hadden in het uiteindelijk ontwerp. Ze stonden bij hun ontwerpen onder elkaars invloed, maar het uiterlijk verraadt hun bemoeienissen. De brug vertoont overeenkomsten met de bruggen die zij ontwierpen voor Amsterdam-Slotervaart: betonnen overspanningen met betonnen pijlers/jukken met eenvoudige balustrades, hier groen (in verband met de gemeentevoorschriften) in plaats van blauw.

De Slachthuisbrug in 2018


Zie de categorie Brug 262, Slachthuisbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.