Brug 276

Brug 276 is een voormalige brug in de De Ruyterkade in Amsterdam-Centrum.

Oostertoegang met brug. Foto: Jacob Olie; voor 1905 (brug te zien voor de overkapping).

De brug werd in 1876 aangelegd bij de aanleg van de stationseilanden van het Centraal Station voor het verkeer over de De Ruyterkade. De brug overspande de Oostertoegang. De eerste brug was een draaibrug. Deze brug was (maar) zeven meter breed met een rijdek van vijf meter breed en twee voetgangerspaden van ieder een meter breed. Deze krapte zorgde voor het toenemend (vracht)verkeer een steeds grotere hindernis, mede doordat de draaibrug maar langzaam open- en dichtging.

De hefbrug kort voor deze verwijderd werd; voorjaar 2001.

In 1930 werd er een hefbrug geplaatst naar een ontwerp van bruggen-architect Piet Kramer (vormgeving) en Cornelis Biemond (techniek). Dat Kramer al furore maakte was te zien aan een brugwachtershuisje en aan een bouwsculptuur van Jan Heijnens. De hefbrug was met een rijdek van twaalf meter breed aanzienlijk ruimer, de overspanning bedroeg negen meter.

Al in 1973 werd de brug geassisteerd door een nieuwe betonnen verkeersbrug (brug 486), de hefbrug was alleen nog beschikbaar voor voetgangers en fietsers. In 2001 verdween de hefbrug uit het straatbeeld; zij werd opgeslagen om wellicht elders geplaatst te worden.

In de nieuwbouwwijk Houthavens krijgt de opgeslagen brug een nieuwe bestemming. In 2018/'19 zal zij onder de naam Gevlebrug op de nieuwe locatie worden geplaatst tussen de Pontsteiger en het Karlskrona-eiland.[1][2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.