Oswald Wenckebach

Ludwig Oswald Wenckebach (Heerlen, 16 juni 1895Noordwijkerhout, 3 november 1962) was een Nederlandse beeldhouwer, kunstschilder, illustrator, lithograaf, houtsnijder en medailleur. Hij was de zoon van de Nederlandse arts Karel Frederik Wenckebach en de neef (oomzegger) en leerling van de graficus en kunstschilder Ludwig Willem Reymert Wenckebach.

Oswald Wenckebach
Wenckebach (ca. 1913)
Persoonsgegevens
Volledige naamLudwig Oswald Wenckebach
Geboren16 juni 1895
Overleden3 november 1962
NationaliteitNederland
Beroep(en)Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en)Figuratief
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Leven en werk

Wenckebach volgde de Kunstnijverheidsschool in Haarlem (1913-1915), waar hij les kreeg van onder anderen zijn oom en van F.Th. Grabijn, en de Tekenacademie te Wenen (1915-1918). Daarna woonde en werkte hij in Noordwijk aan Zee, Schoorl en Noordwijkerhout. Wenckebach trouwde in 1919 met de textielkunstenares Louise Petronella Lau (1893-1967), uit dit huwelijk werden de kunstenaressen Loes van der Horst en Karla Wenckebach geboren. Na zijn scheiding van Lau trouwde hij in 1934 met Ems van der Hoeven.[1]

Aanvankelijk was Wenckebach actief als kunstschilder, lithograaf, etser en houtsnijder. Hij schilderde en tekende landschappen, etste en lithografeerde Bijbelse onderwerpen en maakte houtsnedes van onderwerpen uit de natuur. Voor uitgeverij J.B. Wolters illustreerde hij de schoolboekjesreeks Nieuwe Klanken. Hij maakte reizen naar Curaçao en Venezuela en verbleef enkele jaren in Griekenland, waar hij geïntrigeerd raakte door de antieke beeldhouwkunst. Op aandringen van John Rädecker bekwaamde hij zich in het beeldhouwen, waarop hij in 1920 al zijn andere werk vernietigde en verderging als beeldhouwer.

In 1936 volgde hij Arend Odé op als buitengewoon hoogleraar aan de Technische Hogeschool Delft (TH) voor het onderwijs in boetseren en beeldhouwkunst, ondergebracht in de afdeling Bouwkunde. Hij hield hier een eigen atelier waarin diverse Nederlandse beeldhouwers hun opleiding kregen.

Wenckebachs stijl is vrij klassiek, pas in de jaren 50 ontwikkelde hij een meer eigen stijl. Hij werkte voornamelijk in steen en brons. Hij maakte plastieken, enkele oorlogsmonumenten en portretten, was betrokken bij veel restauraties aan oude gebouwen en ontwierp een groot aantal legpenningen en munten, zoals de naoorlogse serie uit 1948 met de beeltenis van koningin Wilhelmina. Ook was hij de ontwerper van het Verzetskruis 1940-1945.

Werken in de openbare ruimte

Monsieur Jacques (1956), Rotterdam

Fotogalerij

Zie ook

Zie de categorie Oswald Wenckebach van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.