Hoogheemraadschap van Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland is een van de eenentwintig waterschappen die Nederland telt. Het kantoor is gevestigd in het Gemeenlandshuis in Delft.

Hoogheemraadschap Delfland
Waterschap in Nederland
Details
Kaart met de Nederlandse waterschappen (2018). Hoogheemraadschap van Delfland is aangegeven met 12
Locatie
ProvincieZuid-Holland
Coördinaten52°0'NB, 4°24'OL
Oppervlakte41.000 ha  
Opgericht1289
Portaal    Nederland

Taken van het Hoogheemraadschap

Het Hoogheemraadschap heeft als voornaamste taken:

  • Zorgen voor voldoende water
  • Zorgen voor schoon water
  • Zorgen dat de dijken veilig zijn en er geen overstromingen plaatsvinden
  • Zuiveren van het afvalwater.[1]

Waterbeheer

Het Hoogheemraadschap bepaalt het waterpeil in sloten en plassen, en daarmee ook hoe hoog het grondwaterpeil staat. Grasland mag niet uitdrogen, maar iedereen wil droge voeten blijven houden. Het Hoogheemraadschap regelt die zaken, zodat de mensen tevreden blijven.

Waterkering

In de rivierdelta van de Rijn, het gebied waarin het Hoogheemraadschap verantwoordelijk is voor de waterkering, kan het overstromingsgevaar van twee kanten komen: de Noordzee (die tijdens de Watersnood van 1953 toesloeg), en het rivierwater uit met name de Nieuwe Waterweg, zoals in de jaren negentig.

Waterkwaliteit

Het Hoogheemraadschap zorgt ervoor dat het oppervlaktewater zo min mogelijk vervuild wordt. Daarvoor heeft het afvalwaterzuiveringsinstallaties, die het afvalwater zuiveren voordat het wordt geloosd. De installaties staan in Den Haag, Harnaschpolder in de gemeente Midden-Delfland, Hoek van Holland, Vlaardingen en Berkel en Rodenrijs.

Gebied

Het gebied waarbinnen Delfland zijn taken uitoefent, wordt begrensd door de Noordzee, de Nieuwe Waterweg en de lijn Berkel en Rodenrijs, Zoetermeer en Wassenaar. Van oudsher werd de grens met het Hoogheemraadschap Rijnland gevormd door de Landscheidingsweg, die zijn naam hieraan ontleent. Het smalste deel van de duinen van het Hoogheemraadschap draagt de naam De Banken.

Op 41.000 hectare wonen en werken bijna 1,4 miljoen mensen en zijn zo'n 40.000 bedrijven gevestigd. Daarmee is het gebied van Delfland een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden van Nederland. Het gebied staat bovendien bekend om zijn intensieve glastuinbouw.

Geschiedenis

Het hoogheemraadschap van Delfland werd in 1289 gesticht door graaf Floris V. Het is ontstaan uit de waterschappen De Zeven Ambachten (ten oosten van Delft) en De Geestambachten (ten westen van Delft). Deze ambachten waren: Vlaardingerambacht Maasland, Schipluiden, Hof van Delft, Vrijenban, Pijnacker, Kethel en Berkel die samen de Zeven Ambachten vormden, en de Geestambachten Monster, Naaldwijk, Rijswijk, Voorburg en Wateringen. Wie goed telt ziet dat de Zeven Ambachten eigenlijk acht waren; Vlaardingerambacht en Schipluiden werden samen als een ambacht beschouwd. Het gebied van het voormalige baljuwschap Delfland was aanzienlijk kleiner.

Het wapen van het Hoogheemraadschap is sinds de zestiende eeuw in gebruik en is afgeleid van het wapen van Hertog Albrecht van Beieren, die van 1358-1404 graaf van Holland en Zeeland was. Het wapen toont een gevierendeeld schild, met in I en IV de ruiten van Beieren, en in II en III de gevierendeelde Hollandse en Henegouwse leeuwen. Men koos voor dit oude wapen omdat graaf Albrecht het hoogheemraadschap privileges heeft toegekend, maar ook omdat het voeren van een oud wapen statusverhogend was. Tot de invoering van een eigen wapen was het voor waterschappen gebruikelijk om familiewapens van de bestuurders te voeren. Deze wapens zijn vaak nog zichtbaar op gedenkstenen die in sluizen, gemalen e.d. zijn ingemetseld.

Opgeheven en inliggende waterschappen

Kaart uit 1606 door Mathijs de Been van Wena
Gemeenlandshuis in Delft
Tot 2010 was het Gemeenlandshuis in Maassluis het hoofdkantoor.

Het Hoogheemraadschap van Delfland was een overkoepelend waterschap, waarin een groot aantal kleinere waterschappen heeft gelegen. Deze waterschappen waren zelfstandig maar vielen óf onder Rijnland, óf waren sterk afhankelijk van Delfland, dit waren de inliggende waterschappen. De volgende inliggende en opgeheven waterschappen vallen onder het huidige gebied van Delfland (niet alle kleine waterschappen zijn opgenomen, deze kunnen gevonden worden via de latere waterschappen):

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.