Enchanted (film)

Enchanted is een Amerikaanse sprookjesfilm van Disney, onder regie van Kevin Lima, die eind 2007 in de bioscoop te zien was. De film bevat zowel live-action als scènes met animatie.

Enchanted
Gebouw dat werd gebruikt voor de opnames
RegieKevin Lima
ProducentBarry Josephson
Barry Sonnenfeld
ScenarioBill Kelly
HoofdrollenAmy Adams
Patrick Dempsey
James Marsden
Timothy Spall
Idina Menzel
Rachel Covey
Susan Sarandon
MuziekAlan Menken
Stephen Schwartz
CinematografieDon Burgess
DistributieBuena Vista Pictures
Première21 november 2007 (VS)
28 november 2007 (NL)
19 december 2007 (BE)
GenreAnimatie / Avontuur / Comedy / Family / Fantasy / Musical / Romance
Speelduur107 minuten
TaalEngels
Land Verenigde Staten
Opbrengst$340.487.652[1]
Gewonnen prijzen11
Overige nominaties46
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal    Film

Enchanted is de eerste Disneyfilm die is gedistribueerd door Walt Disney Studios Motion Pictures in plaats van Buena Vista. De film is in Nederland en België behalve in de originele Engelstalige versie ook in een nagesynchroniseerde versie uitgebracht.

Verhaal

De film begint met een getekend gedeelte, dat zich afspeelt in de sprookjeswereld Andalasia. In deze wereld kunnen dieren met mensen praten en hen met vele klusjes helpen. Muziek staat centraal. In Andalasia leeft prinses Giselle. Zij staat op het punt te trouwen met prins Edward. Edwards stiefmoeder, koningin Narissa, wil dit huwelijk koste wat het kost voorkomen om haar eigen machtspositie veilig te stellen. Ze verbant Giselle via een magische poort naar “een plek waar geen 'nog lang en gelukkig' bestaat”.

Deze plek is het hedendaagse Manhattan in New York. In deze harde, nieuwe omgeving waar men niet meer gelooft in sprookjes en magie, wordt Giselle verliefd op de charmante scheidingsadvocaat Robert - ook al is ze al verloofd met haar sprookjesprins Edward. Robert is erg cynisch en aanvankelijk niet bereid Giselle te helpen. Hij staat met tegenzin toe dat ze bij hem komt wonen. Zijn dochter Morgan staat meer voor haar open. Tot Roberts verbazing laat Giselle dieren uit de stad, waaronder ratten, helpen zijn appartement schoon te maken.

Giselles aanwezigheid zet Roberts relatie met zijn eigen verloofde, Nancy, onder druk. Giselle helpt de twee echter dichter tot elkaar te komen. Ondertussen, in Andalasia, ontdekt Edward wat er gebeurd is met Giselle, en hij reist ook af naar New York. Narissa en haar handlanger Nathaniel volgen eveneens. Narissa geeft Nathaniel de opdracht om Giselle te vergiftigen, maar twee pogingen daartoe mislukken. Bovendien begint hij aan zijn relatie met Narissa te twijfelen na het zien van een soapserie.

Giselle ontdekt dankzij Robert dat de echte wereld een stuk complexer is dan haar thuiswereld, terwijl Robert juist onder de indruk raakt van Giselles idealen en optimisme. Edward vindt Giselle uiteindelijk in Roberts appartement. Voordat ze teruggaan naar Andalasia, wil Giselle eerst nog met Edward naar een bal dat die avond plaatsvindt. Op dit bal slaagt Narissa er eindelijk in Giselle te vergiftigen, maar Edward stopt haar voor ze er met de bewusteloze Giselle vandoor gaat.

Nathaniel, die nu spijt heeft, bekent Narissa’s plan. De vergiftiging kan volgens hem nog voor middernacht ongedaan worden gemaakt. Robert laat Giselle uiteindelijk weer ontwaken met een liefdeskus. Narissa is razend, en verandert zichzelf in een draak. Ze neemt Robert als gijzelaar en lokt Giselle naar het dak van het Woolworth Building. Met de hulp van Pip valt Narissa van het gebouw en spat in magische rook uiteen zodra ze de straat raakt.

Na dit alles blijkt dat Giselles hart inmiddels toebehoort aan Robert. Ze blijft bij hem in New York en opent een eigen boetiek waar zowel mensen als dieren werken. Roberts verloofde Nancy krijgt juist een relatie met Edward, en vertrekt met hem naar Andalasia. Nathaniel blijft ook in New York en wordt een succesvol schrijver. Pip gaat echter terug naar Andalasia waar hij een succesvolle schrijver wordt.

Rolverdeling

Amy Adams als Giselle
Personage Acteur Stemacteur Vlaamse nasynchronisatie Stemacteur Nederlandse nasynchronisatie
GiselleAmy AdamsAnn Van den BroeckChantal Janzen
RobertPatrick DempseyRoel VanderstukkenSebastiaan Labrie
Prins EdwardJames MarsdenFrank HoelenRene van Kooten
Pip in Andalasia (stem)Jeff BennettFrank Hoelen
Pip in New York (stem)Kevin LimaFrank Hoelen
NancyIdina MenzelKatrien De BeckerMarieke de Kruijf
Koningin NarissaSusan SarandonPeggy De LandtsheerDoris Baaten
NathanielTimothy SpallDavid DavidseJan Elbertse
MorganRachel CoveyHannah de GraefVeerle Burmeister
VertelsterJulie AndrewsLea Couzin

Vertaald door

Achtergrond

Ontwikkeling

Het script voor Enchanted werd geschreven door Bill Kelly. Het werd van hem gekocht door Disneys Touchstone Pictures en Sonnenfeld/Josephson Productions voor een bedrag van $450.000.[2] Het originele script werd echter als ongeschikt voor Disney gezien.[3] Daarom werd het script meerdere malen herschreven, tot ongenoegen van Kelly.

De film stond aanvankelijk gepland voor 2002, met Rob Marshall als de regisseur. Hij trok zich echter terug vanwege problemen met de producers.[4] In 2001 werd regisseur Jon Turteltaub op de film gezet, maar ook hij vertrok vroegtijdig. In 2003 werd Adam Shankman de regisseur. Datzelfde jaar werden Bob Schooley en Mark McCorkle ingehuurd door Disney om het script nog een laatste keer te herschrijven.[5]

Op 25 mei 2005 maakte Variety bekend dat Kevin Lima was ingehuurd als regisseur.[6] Lima wilde in de film veel verwijzingen naar eerder werk van Disney verwerken. Hij maakte een visueel draaiboek voor de film, welke een gehele verdieping van het productiegebouw in beslag nam.[7] Tevens ontwierp hij de wereld Andalasia.

Opnames

Amy Adams en James Marsden tijdens de opnames

Enchanted is de eerste lange Disneyfilm met een combinatie animatie en live-action sinds Who Framed Roger Rabbit uit 1988. De animatiestukken en de live-action stukken zijn echter duidelijk van elkaar gescheiden. Het komt maar een paar keer voor dat een getekend personage in een live-action scène speelt of andersom. Regisseur Kevin Lima nam zowel de animatie als de live-action stukken voor zijn rekening. In totaal duurden de opnames van de film twee jaar, waarvan een jaar voor de animatie.

Van de 107 minuten die de film duurt, bestaan er 13 geheel uit animatiefilm. Deze 13 minuten zijn weer opgesplitst in 10 aan het begin van de film en drie op het eind. Lima wilde de oude Disneysfeer oproepen door de animatiescènes geheel met ouderwetse handgetekende celanimatie te laten doen. Omdat de meeste Disneytekenaars die deze techniek nog kenden de studio al hadden verlaten sinds de grote opkomst van computeranimatie in de jaren 90, werd het tekenwerk grotendeels gedaan door een onafhankelijk bedrijf in Pasadena genaamd James Baxter Animation. Baxter had al vaker voor Disney gewerkt, waaronder aan de films Who Framed Roger Rabbit en De Klokkenluider van de Notre Dame).[3][8]

Om continuïteit tussen de animatiescènes en de live-action scènes te behouden, liet Lima de kostuums voor de film al in een vroeg stadium ontwerpen zodat de tekenaars deze als voorbeeld konden gebruiken. Ook werden al vroeg wat scènes met de live-action Giselle, Narissa en Edward opgenomen zodat de tekenaars deze konden bestuderen voor de getekende versies van deze personages.

De opnames van de live-action scènes begonnen in april 2006.[9] Alle opnames vonden plaats in New York. Dit leverde soms problemen op daar werkzaamheden gewoon doorgingen, waardoor een omgeving opeens duidelijk zichtbaar kon veranderen.[10] Naast de buitenopnames werden er ook opnames gemaakt in de Steiner Studios. Hier werden drie grote sets gebouwd.

Muziek

De filmmuziek werd geschreven door songwriter en componist Alan Menken, die voorheen ook aan enkele andere Disneyfilms meewerkte. Componist Stephen Schwartz schreef de teksten voor zes liedjes in de film.

De nummers in de film waren in veel opzichten bedoeld als eerbetoon aan oudere Disneyfilms. Het eerste lied in de film, "True Love's Kiss", werd geschreven aan de hand van "I'm Wishing" uit Sneeuwwitje en de zeven dwergen en "A Dream is a Wish Your Heart Makes" uit Assepoester.

De nummers in de film zijn:

  1. "True Love's Kiss" (Amy Adams en James Marsden) – 3:13
  2. "Happy Working Song" (Amy Adams) – 2:11
  3. "That's How You Know" (Amy Adams) – 3:49
  4. "So Close" (Jon McLaughlin) – 3:49
  5. "Ever Ever After" (Carrie Underwood) – 3:31
  6. "Andalasia" – 1:47
  7. "Into the Well" – 4:42
  8. "Robert Says Goodbye" – 3:16
  9. "Nathaniel and Pip" – 4:03
  10. "Prince Edward's Search" – 2:24
  11. "Girls Go Shopping" – 1:41
  12. "Narissa Arrives" – 1:34
  13. "Storybook Ending" – 10:44
  14. "Enchanted Suite" – 4:36
  15. "That's Amore" (James Marsden) – 3:07

Effecten

Het grootste deel van de visuele effecten in de film werd verzorgd door Tippett Studio in Berkeley, Californië. Zij verzorgden onder andere de effecten voor de omgevingen en enkele met de computer getekende personages zoals de dieren tijdens de "Happy Working Song"-scène en Narissa’s draakvorm. Ander bedrijven die meewerkten aan de effecten waren CIS Hollywood en Weta Digital.[11] Van alle dieren in de film zijn alleen de duiven echt.[12]

Het personage Pip, een eekhoorn die in de wereld van Andalasia nog kan praten maar in de echte wereld enkel zijn gezichtsuitdrukkingen kan gebruiken om iets duidelijk te maken, bleek een lastig personage om te tekenen. De tekenaars moesten hem eruit laten zien als een echte eekhoorn, maar hem tegelijk overduidelijke emoties en uitdrukkingen meegeven. Voor de draakvorm van Narissa kregen de tekenaars meer vrijheid.

Ontvangst

De film werd zeer positief ontvangen door critici. Op Rotten Tomatoes scoorde Enchanted 93% aan goede beoordelingen[13] en op Metacritic 75%.[14]

De film werd goed bezocht. De totale opbrengst wereldwijd kwam uit op 340.487.652 dollar.

Prijzen en nominaties

Enchanted won in totaal 6 prijzen:

2007
  • De PFCS Award voor beste live-actionfamiliefilm
2008

Verder werd de film voor nog eens 28 prijzen genomineerd, waaronder:

Zie de categorie Enchanted (film) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.