Filmproducent

Een filmproducent is een persoon die verantwoordelijk is voor de productie van een bepaalde film. Hij of zij is degene die de financiën en de organisatie van een film overziet en op zoek gaat naar de financiële middelen; dit kan zowel bij de overheid als bij privépartners zijn, op nationaal en internationaal niveau. De producent is verantwoordelijk voor alle zakelijke en organisatorische aspecten bij het maken van een film. Hij of zij kan filmprojecten beginnen of ze onder de aandacht van studio's brengen. De producent stelt de filmcrew samen, zoekt een filmregisseur bij een bepaald script of andersom, en regelt de promotie en marketing van een film. Verder houdt de producent toezicht bij het filmen en dient deze als spreekorgaan tussen de filmregisseur, de scenarioschrijver en de filmproductiemaatschappij.

George Lucas, producent van onder meer Star Wars

Bij de grote filmstudio's in Amerika wordt een producent vaak bijgestaan door een uitvoerend producent en een opnameleider. De eerste regelt dan vanuit kantoor de afspraken en de locaties, de laatste regelt alles op de set. Ook in Nederland zijn er producenten die de meeste taken aan assistenten overlaten.

Bekende filmproducenten zijn onder anderen:

Nederlandse filmproducenten:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.