Manhattan (New York)

Manhattan is een eiland en een van de vijf stadsdelen van New York. Manhattan telt 1.620.867 inwoners en heeft een oppervlakte van 87,5 km², waarvan 28,0 km² water is. Het is als New York County (informele naam: Manhattan County) een county van de staat New York.

De vijf New Yorkse stadsdelen in een oogopslag
StadsdeelCountyGeschat inw.
1 juli 2017
Opp.
in km²
ManhattanNew York1.664.72759
The BronxBronx1.471.160109
BrooklynKings2.648.771183
QueensQueens2.358.582281
Staten IslandRichmond479.458151
New York totaal8.622.698784
New York (staat)19.849.399122.284
Bron: United States Census Bureau [1]
New York County
County in de Verenigde Staten
Situering
StaatNew York
TijdzoneUTC−5
Coördinaten40°43'42"NB, 73°59'39"WL
Algemeen
Oppervlakte87,5 km²
- land59,5 km²
- water28 km²
Inwoners1.620.867
(27241 inw./km²)
Overig
FIPS-code36061
Detailkaart
Foto's

Bevolkingspiramide New York County
Statistieken volkstelling New York County
Portaal    Verenigde Staten
Ambtelijke brief van 5 november 1626 waarin P. Schagen de Staten-Generaal de aankoop (door Peter Minuit) van Manhattan ("'t eylant Manhettes", groot 11.000 morgen van de "wilden" meldt, de geslaagde eerste oogst en de verzonden scheepslading van onder meer 7246 bevervellen (Nationaal Archief, Den Haag)
Kaart van de Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam op de zuidpunt van Manhattan. Het fort en de muur (tegen Engelsen en indianen, mogelijk ter plaatse van de latere "Wall Street"), zijn zichtbaar. Noorden is rechts. Dit Castello Plan van 1660 is de enige kaart van Nieuw-Amsterdam uit de Nederlandse tijd
Lower Manhattan
Wijken op Manhattan

Kenmerken

Het eiland Manhattan is 21,5 km lang en 3,7 km breed (op zijn breedste punt). Het is door bruggen en tunnels verbonden met New Jersey in het westen, de Bronx in het noordoosten, Brooklyn en Queens (de stadsdelen op Long Island) in het oosten en zuiden. De enige directe verbinding met het vijfde stadsdeel van New York, Staten Island, is een veerpont, die vertrekt vanaf The Battery. Midden op het eiland ligt het grote Central Park. Het eiland trekt veel toeristen.

Manhattan staat bekend om zijn wolkenkrabbers, de brede avenues, de vele, gele taxi's en het financiële centrum Wall Street. De dichte bebouwing met wolkenkrabbers heeft aanleiding gegeven tot de term Manhattanisering.

Avenues en Streets

De straten van Manhattan zijn ingedeeld volgens het rechthoekige Commissioners' Plan van 1811. Het gebied wordt doorsneden door Avenues (noord-zuid) en Streets (oost-west). De Avenues zijn genummerd of geletterd van oost naar west. Tussen de Avenues liggen 155 Streets, genummerd van zuid naar noord. De straten met even nummers zijn eenrichtingsverkeer van west naar oost, de oneven straten van oost naar west. Tussen 1929 en 1989 liep een verhoogde autosnelweg door het westen van het stadsdeel; de West Side Elevated Highway.

Naam

Er bestaan diverse verklaringen van de naam Manhattan. Soms wordt beweerd dat Manhattan genoemd is naar de Manna-Hatta-indianen die op het eiland gewoond zouden hebben. Ook wordt gezegd dat Mannahatta in het dialect van de Lenape-indianen Eiland met de heuvels of Eiland met (de) vele heuvels zou hebben betekend. Volgens een andere overlevering zou Manhattan van het Delaware- en Mohikaans-indiaanse woord Manna-ha-ta afstammen, wat zoveel betekent als Plaats van dronkenschap. In 1609 zou Henry Hudson, als Engels zeevaarder en ontdekkingsreiziger in dienst van de VOC, een aantal indiaanse opperhoofden in zijn scheepshut hebben uitgenodigd en hen dronken hebben gevoerd. Deze twee stammen doopten het gebied hierna "Manahachtanienk", het eiland waar wij ooit dronken zijn geweest.[2]

Geschiedenis

In 1626 kocht Peter Minuit voor de Republiek der Verenigde Nederlanden Manhattan van de Lenape-indianen voor goederen ter waarde van fl 60 (zie de brief hiernaast). Als oppervlak van "'t eylant Manhettes" wordt gemeld 11.000 morgen, ongeveer 94 km², groter dan de huidige deelgemeente Manhattan. De 'aankoop' zou het begin van Nieuw-Amsterdam worden, waaruit New York voortkwam.

In september 1776, kort na het begin van de Amerikaanse Opstand, bezetten Britse militairen Manhattan, dat ze gedurende de oorlog behielden.

Indeling

Manhattan is opgedeeld in 12 districten met een eigen Community Board. In elke Community Board (deelraad) op Manhattan hebben 50 onbezoldigde leden zitting. Ze hebben geen bestuurlijke bevoegdheden maar kunnen verzoeken indienen aan het bestuur van de stad New York. Er is geen garantie dat deze verzoeken worden ingewilligd, maar in de praktijk worden aangebrachte problemen in redelijkheid opgelost.

Elk district bestaat uit kleinere gebieden, de neighborhoods of wijken. Sommige wijken, bijvoorbeeld Murray Hill vallen deels onder verschillende districten. De wijken hebben geen bestuur en hun grenzen zijn niet vastgelegd. Kaarten van de wijkindeling geven slechts bij benadering de exacte grenzen van de wijken weer en stroken soms niet met de persoonlijke beleving van de wijkbewoners.

Community Boards

  • Manhattan Community Board 1
  • Manhattan Community Board 2
  • Manhattan Community Board 3
  • Manhattan Community Board 4
  • Manhattan Community Board 5
  • Manhattan Community Board 6
  • Manhattan Community Board 7
  • Manhattan Community Board 8
  • Manhattan Community Board 9
  • Manhattan Community Board 10
  • Manhattan Community Board 11
  • Manhattan Community Board 12

Wijken

Eilanden

Parken

Geboren

Literatuur

  • Eric Sanderson, Mannahatta - A natural history of New York City, Abrams, New York, 2009
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Manhattan op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.