Director of photography

Een director of photography (DoP of DP) of cameraregisseur[1] maakt de creatieve en technische vertaalslag van een filmscenario naar het filmbeeld op een bioscoopdoek en draagt de totale verantwoordelijkheid over het gehele fotografische proces. In Nederland is deze beroepsgroep verenigd in de Netherlands Society of Cinematographers (NSC).

Tijdens de opnameperiode van een film werkt de DoP zeer nauw samen met de regisseur en de production designer. De DoP is betrokken bij alle stadia van een speelfilmproductie: pre-productie, storyboard, locatiescouting (bij exterieurscènes), opname en postproductie.

In Nederland is het gebruikelijk dat regisseur en DoP de decoupage gezamenlijk maken, waardoor er tijdens de opname weinig discussietijd verloren gaat. De aandacht van de regie kan dan volledig naar de acteurs gaan en de DoP richt zich op camera en licht.

De DoP staat aan het hoofd van het cameradepartement. Deze afdeling bestaat uit zijn directe medewerkers met hun specifieke kennis van camera-, grip-, en lichtapparatuur.

De belangrijkste taak van de DoP ligt op de filmset. Daar creëert hij door middel van licht, lenzen en cameravoering een beeld dat het verhaal en de visie van de regisseur ondersteunt.

Bij de afwerking van de film bepaalt de DoP onder meer het laboratoriumprocedé dat toegepast zal worden, of de manier waarop de kleurcorrectie zal gaan plaatsvinden.

De relatie van DoP ten opzichte van de regisseur kan verschillen; in sommige situaties heeft de DoP volledige vrijheid, in andere gevallen neemt de regisseur meer beslissingen met betrekking tot camerastandpunten en lenskeuze. Wanneer DoP en regisseur op elkaar zijn ingewerkt, gaat dat vanzelf en weten beiden wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Menig DoP is zelf regisseur geworden, zoals Jan de Bont, die DoP was bij producties als Die Hard en Basic Instinct, maar later Speed en Twister regisseerde.

De documentaire Visions of Light (1992) illustreert wat er van een DoP wordt verwacht.

Zie de categorie Cinematographers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.