Edsilia Rombley

Edsilia Francisca Rombley (Amsterdam, 13 februari 1978) is een Nederlands zangeres, die bekend werd door haar deelnames aan de Soundmixshow en het Eurovisiesongfestival. Daarnaast is ze lid van de gelegenheidsformatie Ladies of Soul. Haar ouders hebben een Caribische achtergrond, Aruba en Curaçao.

Edsilia Rombley
Edsilia Rombley (2009)
Algemene informatie
Volledige naamEdsilia Francisca Rombley
Geboren13 februari 1978
GeboorteplaatsAmsterdam
Land Nederland
Werk
Jaren actief1997-heden
Genre(s)Pop
Nederlandstalig
BeroepZangeres
Instrument(en)Vocalen
Act(s)Dignity, Ladies of Soul
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal    Muziek

Biografie

Rombley groeide op in Lelystad en was leerling op basisschool Laetare en ging daarna naar o.s.g. de Rietlanden en later naar MBO college 't Roer. De zangcarrière van Rombley begon in 1995 als grap, toen ze met Gracia Gorré, Karima Lemghari en Susan Haps de R&B-groep Dignity vormde. De naam Dignity staat voor Dignified Individuals Giving New Insight To You. Een jaar later kwamen de singles Talk to Me en Hold Me op het verzamelalbum No sweat 1 te staan. In 1996 won Rombley de finale van de Soundmixshow met een imitatie van Oleta Adams (I Just Had to Hear Your Voice). In 1997 volgde internationale bekendheid dankzij de winst van de Europese Soundmixshow met hetzelfde nummer. Datzelfde jaar nam ze in opdracht van Douwe Egberts een voor deze firma exclusief geproduceerde cd Thuis op met 12 Nederlandstalige nummers, verliet Rombley Dignity en verscheen haar eerste solosingle Baby It's You.

Eurovisiesongfestival 1998

In 1998 behaalde Rombley de vierde plaats op het Eurovisiesongfestival (toen het beste Nederlandse resultaat sinds de winst van Teach-In in 1975) met het door Fluitsma & Van Tijn geschreven nummer Hemel en aarde. Dit nummer bereikte bovendien de twaalfde plaats van de Nederlandse Top 40. Tijdens dit Eurovisiesongfestival won uiteindelijk de Israëlische Dana International met het lied Diva, dat wereldwijd een hit werd. In 1999 mocht Rombley tijdens het Eurovisiesongfestival namens Nederland de punten doorgeven.

Op de Engelse toer

Van het Engelstalige album Edsilia uit 1998 kwamen de singles Second Floor en Get Here (wederom een cover van Oleta Adams) uit, die beide flopten. Na veel strubbelingen volgde in 2002 het door Tjeerd Oosterhuis geproduceerde album Face to Face, voorafgegaan door de hit What Have You Done to Me, dat in de categorie Beste R&B nationaal werd genomineerd voor een TMF Award. Eenzelfde nominatie behaalde ze in 2003, evenals een Edison-nominatie voor beste zangeres nationaal. Face to Face werd in 2003 ook in Duitsland uitgebracht. Rombley verbleef er wel enkele maanden voor promotie maar het album werd er geen succes.

2004

Vanaf januari 2004 ging Rombley op tournee met jazzpianist Michiel Borstlap, met wie ze een combinatie speelde van pop en jazz. Naast eigen repertoire voerde ze nummers uit van onder meer Anita Baker en Oleta Adams. Op 28 november zongen Rombley en Karin Bloemen belangeloos tijdens een benefietconcert voor Bangladesh, georganiseerd door Cordaid Memisa, een stichting die werkt aan verbetering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. De zangeressen werden begeleid door een vijfkoppige band en drie achtergrondzangeressen. Naast muziek uit eigen repertoire zongen ze enkele speciaal voor Cordaid Memisa gecomponeerde nummers van Oosterhuis. De muziek verscheen vlak voor het concert op cd.

2005

Een van de nummers die Oosterhuis voor het benefietconcert voor Bangladesh schreef werd in januari 2005 in een nieuw jasje gestoken en opgenomen door veel bekende nationale artiesten onder de naam Artiesten voor Azië. De opbrengsten van het nummer (Als je iets kan doen) kwamen geheel ten goede aan de slachtoffers van de zeebeving (tsunami) in Azië, op Kerstmis 2004. Rombley was een van de vele artiesten die meedeed aan dit project. In 2005 ging ze voor de eerste keer op tournee langs de Nederlandse theaters met de show Van jongs af aan. Ze speelde een repertoire van covers, maar ook eigen nummers. Ondanks haar geringe succes als zangeres was de tour redelijk succesvol.

2006

In 2006 deed Rombley mee aan het RTL 4 televisieprogramma Dancing with the Stars, een danswedstrijd met bekende Nederlanders en professionele dansleraren. Ze danste samen met dans-coach Peter Bosveld, maar viel na de vierde show af. Kort daarna (juni 2006) kwam Rombleys Nederlandstalige single Dan ben ik van jou uit, als voorloper van een geheel nieuw album met Nederlandse composities. Het nummer werd een bescheiden succes in de hitlijsten. In het najaar verscheen de single Eén keer meer dan jij, een ballad geschreven door Oosterhuis en Martin Gijzemijter. Ook was Rombley te horen op de single Vlinders van Dicecream, die in december 2006 binnenkwam in de Top 40. Begin 2007 plande Rombley een nieuwe theatertour getiteld Meer dan ooit langs de Nederlandse theaters en stond het uitkomen van haar gelijknamige nieuwe album voor de deur.

Eurovisiesongfestival 2007

Edsilia Rombley tijdens de halve finale van het songfestival

Op 16 december 2006 werd bekend dat Edsilia Rombley Nederland voor een tweede maal zou gaan vertegenwoordigden op het Eurovisiesongfestival. Het festijn zou in mei 2007 plaatsvinden in de Finse hoofdstad Helsinki. Op 11 februari 2007 werd in het programma Mooi! Weer het Nationaal Songfestival het nummer Nooit meer zonder jou als inzending gekozen. Rombley koos het nummer zelf, het publiek had hier geen invloed op en er werd ook geen televoting gehouden. Desondanks werd het Rombleys grootste hit sinds Hemel en aarde uit 1998. Het inmiddels uitgekomen album Meer dan ooit bereikte zelfs de Top 10 van de Album Top 100.

Tijdens de voorbereidingen op het songfestival maakte Rombley bekend haar inzending in het Engels te zullen zingen. De oorspronkelijke Nederlandse versie van Nooit meer zonder jou werd vertaald waardoor de titel veranderde in On top of the world. Ondertussen voorspelden de vele polls op het internet dat Nederland zich waarschijnlijk niet zou kunnen kwalificeren voor de finale, omdat het nummer wat ouderwets en burgerlijk aandeed. Rombley zelf zei in een interview op 28 april dat "als je wint, je veel mensen om je heen hebt, maar bij verliezen je vaak alleen staat".[1] Begin mei 2007 reisde Rombley af naar Helsinki, waar zij op 10 mei namens Nederland aantrad in de halve finale van het songfestival. Rombley eindigde niet bij de eerste tien (21e plaats) en ging dus ook niet door naar de finale. Op de totale ranglijst kwam ze op een 35e plaats, van de 42 deelnemers. Ondanks dit teleurstellende resultaat wist zij het publiek twee dagen later tijdens de finale toch nog even te verrassen: samen met Paul de Leeuw reikte zij tijdens de puntentelling de Nederlandse 12 punten voor Turkije uit.

Tijdens een interview zei Rombley dat ze had genoten van haar tweede songfestivaldeelname. Ze voegde er wel aan toe dat ze het niet nog een keer zou willen doen.[2]

2008-heden

Na de deelname aan het songfestival heeft Rombley zich beziggehouden met verschillende projecten. Zo ging de zangeres in 2009 opnieuw de Nederlandse theaters af met de show Laat Mij Maar Zingen. In 2009 presenteerde Rombley het eerste seizoen van het tv-programma De beste zangers van Nederland. Voor de remake van de komische tv-serie Zeg 'ns Aaa (met o.a. Carry Tefsen in een van de hoofdrollen) zong Rombley de gelijknamige tune in. Begin 2011 dook de zangeres wederom de theaters in, ditmaal met een show getiteld Edsilia Zingt Verder. Rond deze periode verscheen het nummer Geef Je Over op single, wat een bescheiden hitje werd in de hitlijsten. In november 2011 kwam Uit Mijn Hart uit, een verzamelalbum met hoogtepunten uit de 15-jarige carrière van Edsilia, aangevuld met nieuwe liedjes waaronder Uit Het Oog Niet Uit Mijn Hart, een single in samenwerking met Ruth Jacott.

In 2012 kwam haar kinderboek in de Huggybird-serie uit: uggybird en de magische toverballen. In 2012 lanceerde Rombley - in samenwerking met het Metropole Orkest het album Sweet Soul Music. Dit album bereikte de zevende plaats in de Album Top 100. De gelijknamige tour bracht de zangeres weer naar diverse theaters in het land. Sinds 2014 treedt Rombley jaarlijks op met de Ladies of Soul in de Ziggo Dome. Dit doet ze samen met Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis, Glennis Grace en Candy Dulfer. Een collectie van Edsilia enkel begeleid met piano verscheen eind 2014 op het album The Piano Ballads. Met de show Mama Sings toerde Rombley door het land. In 2014 doet zij ook mee met het zevende seizoen van de Beste Zangers. In 2015 presenteerde de zangeres de Nederlandse punten voor het Eurovisiesongfestival 2015. Aan hetzelfde Songfestival nam ook haar schoonzus Trijntje Oosterhuis deel, zij viel echter in de voorronde uit. In 2015 was Rombley gastartiest tijdens de concerten van de Toppers in de Amsterdam ArenA. In april 2017 was Rombley een van de gastartiesten van de Holland Zingt Hazes concerten in de Ziggo Dome. In 2017 vormde Rombley een dansduo met Roué Verveer in het tv-programma Dance Dance Dance; ze eindigde op de vierde plaats.[3]

In 2019 speelde Rombley de rol van Maria bij The Passion in Dordrecht. Ze werd uitverkoren om met Chantal Janzen en Jan Smit het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam te presenteren, maar het festival werd afgelast wegens de coronapandemie.

Theatertours

  • Van jongs af aan (2005)
  • Meer dan ooit (2007)
  • Laat mij maar zingen (2009)
  • Edsilia zingt verder (2011)
  • Theatertour 2013 (2013)
  • Sweet Soul Music Reprise (2014)
  • Mama Sings (2016)
  • The Piano Ballads & More (2019)

Privéleven

Op 1 september 2006 trouwde Rombley in Amsterdam met songschrijver Tjeerd Oosterhuis, die deel uitmaakte van Total Touch. Het paar heeft twee dochters.[4]

Discografie

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Thuis1997-als Edsilia
Edsilia199805-12-19986210als Edsilia
Face to face2002-als Edsilia
Meer dan ooit09-02-200717-02-2007616
Uit mijn hart08-11-201119-11-2011484
Sweet soul music201320-04-2013713met Het Metropole Orkest
The Piano Ballads2014
The Piano Ballads vol. 22018

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hemel en aarde199828-03-1998128als Edsilia /
Nr. 10 in de Single Top 100 /
Inzending Eurovisiesongfestival 1998
Second floor199831-10-1998tip8-als Edsilia /
Nr. 59 in de Single Top 100
Get here1998-als Edsilia /
Nr. 88 in de Single Top 100
What have you done to me2001-Nr. 98 in de Single Top 100
Gotta let me go2002-Nr. 83 in de Single Top 100
I'll be that someone2003-Nr. 86 in de Single Top 100
Als je iets kan doen200515-01-20051(4wk)9Als onderdeel van Artiesten voor Azië /
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf /
Best verkochte single van 2005
Dan ben ik van jou200603-06-2006tip8-Nr. 45 in de Single Top 100
Nooit meer zonder jou / On top of the world16-02-200703-03-2007258Nr. 14 in de Single Top 100 /
Inzending Eurovisiesongfestival 2007
Geef je over2011-Nr. 84 in de Single Top 100
Uit het oog niet uit mijn hart2011-met Ruth Jacott /
Nr. 36 in de Single Top 100
Wereldwijd orkest201103-12-2011124Als onderdeel van Diverse artiesten /
met Het Metropole Orkest & Vince Mendoza /
Nr. 1 in de Single Top 100
Zeg me dat het niet zo is2012-Nr. 6 in de Single Top 100
Koningslied19-04-201327-04-201324als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging /
Nr. 1 in de Single Top 100
In the shadows2014-Nr. 66 in de Single Top 100
Van jou2014-Nr. 71 in de Single Top 100
Als jij me belooft2016-
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Koningslied201311-05-2013411als onderdeel van Nationaal Comité Inhuldiging

Dvd

Edsilia Rombley - Live @ The Wisseloord Studios - uitgebracht in 2009

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Live @ The Wisseloord studios200907-02-200994

Theater

Zie de categorie Edsilia Rombley van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

1956: Jetty Paerl + Corry Brokken · 1957: Corry Brokken · 1958: Corry Brokken · 1959: Teddy Scholten · 1960: Rudi Carrell · 1961: Greetje Kauffeld · 1962: De Spelbrekers · 1963: Annie Palmen · 1964: Anneke Grönloh · 1965: Conny Vandenbos · 1966: Milly Scott · 1967: Thérèse Steinmetz · 1968: Ronnie Tober · 1969: Lenny Kuhr · 1970: Hearts of Soul · 1971: Saskia & Serge · 1972: Sandra & Andres · 1973: Ben Cramer · 1974: Mouth & MacNeal · 1975: Teach-In · 1976: Sandra Reemer · 1977: Heddy Lester · 1978: Harmony · 1979: Xandra · 1980: Maggie MacNeal · 1981: Linda Williams · 1982: Bill van Dijk · 1983: Bernadette · 1984: Maribelle · 1986: Frizzle Sizzle · 1987: Marcha · 1988: Gerard Joling · 1989: Justine Pelmelay · 1990: Maywood · 1992: Humphrey Campbell · 1993: Ruth Jacott · 1994: Willeke Alberti · 1996: Maxine & Franklin Brown · 1997: Mrs. Einstein · 1998: Edsilia Rombley · 1999: Marlayne · 2000: Linda Wagenmakers · 2001: Michelle · 2003: Esther Hart · 2004: Re-union · 2005: Glennis Grace · 2006: Treble · 2007: Edsilia Rombley · 2008: Hind · 2009: Toppers · 2010: Sieneke · 2011: 3JS · 2012: Joan Franka · 2013: Anouk · 2014: The Common Linnets · 2015: Trijntje Oosterhuis · 2016: Douwe Bob · 2017: O'G3NE · 2018: Waylon · 2019: Duncan Laurence · 2021: Jeangu Macrooy

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.