Drink (premetrostation)

Drink is een spookstation van de Antwerpse premetro. Het ligt aan de Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan in Borgerhout, ter hoogte van de kruispunten met de Drink en de Eliaertsstraat. Het station was bedoeld voor de tramlijnen die op de Turnhoutsebaan reden: de lijnen 10 naar Deurne-Noord (nu Wijnegem) en 24 naar Deurne-Zuid en Silsburg.

Perronsporen2
ExploitantDe Lijn
Localisatie
Coördinaten51° 13 NB, 04° 26 OL

Locatie van het premetrostation

Portaal    Openbaar vervoer

Geschiedenis

De werken aan het station begonnen in 1977, maar werden in 1981 alweer stilgelegd.

Op 3 april 2008 zei minister van openbare werken Hilde Crevits dat ofwel Drink, ofwel station Zegel zal geopend worden in het kader van het Pegasusplan, waarbij de lijnen 10 en 24 als sneltram langs respectievelijk Wijnegem tot Malle en langs Borsbeek tot Ranst zouden verlengd worden. Uiteindelijk is beslist dat Zegel als eerste geopend zal worden en niet Drink, omdat Zegel betere ontsluitingsmogelijkheden heeft dan Drink.

Huidige situatie

Hoewel op zaterdag 18 april 2015 de Reuzenpijp in gebruik genomen werd, geldt dit niet voor station Drink. Tramlijnen 8 en (sinds 2017) 10 stoppen hier immers niet: het station werd enkel ingericht als nooduitgang.

Station Drink heeft twee bovengrondse ingangen: een noordelijke ingang naast het Ecohuis op de Turnhoutsebaan en een zuidelijke in de Eliaertsstraat, op de hoek met de Turnhoutsebaan. De zestig meter lange perrons liggen in twee boven elkaar gelegen kokers, waarvan de staduitwaartse koker het diepste gelegen is.

Toekomst

Buurtbewoners en actiegroepen vragen regelmatig om de opening van stations Carnot, Drink en Collegelaan, maar het behoud van de bovengrondse tramsporen van lijn 24 lijkt erop te wijzen dat de trams die gebruik maken van de Reuzenpijp blijvend zullen worden ingezet als sneltrams.

In het stedelijk bestuursakkoord dat in december 2018 tussen de partijen van de nieuwe coalitie voor de periode 2019-2024 werd opgesteld, wordt echter expliciet vermeld dat dit station in gebruik zal genomen worden.[1]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.