1760-1769

De jaren 1760-1769 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 18e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen

Zevenjarige Oorlog

Noord-Amerika

  • 1763 - Vrede van Parijs maakt een einde aan de Franse en Indiaanse oorlog. Frankrijk verliest Canada en Louisiana (Nieuw-Frankrijk) aan Groot-Brittannië. Spanje verliest Florida aan de Britten.
  • 1763 : Pontiac Oorlog. Na de Franse nederlaag in 1763 zijn de verhoudingen tussen de met de Fransen meevechtende indianenstammen en de Britten gespannen. Nog datzelfde jaar komt het tot gevechten met de Britse troepen rond de Grote Meren. In mei leidt Chief Pontiac van de Ottawa-indianen een aanval op Fort Detroit nabij het huidige Lincoln Park in de staat Michigan. Als gevolg van Britse versterkingen en deserterende indiaanse strijders moet Pontiac het beleg na vijf maanden opgeven en hij trekt zich terug. In 1765 geeft Pontiac zijn strijd tegen de Britten op en een jaar later tekent hij in Oswego (New York) een vredesverdrag.
  • 1764 : Sugar Act. Een Britse belasting op de suikerplantages in Amerika.
  • 1765 : In de Dertien koloniën rijst verzet tegen de Stamp Act, die een zegelbelasting oplegt voor bedrukt papier. Ook de belasting op thee en het verbod om zelf thee te importeren maakt de kolonisten opstandig tegen het Britse bestuur.Ze voelen zich sterk en hebben aan de Franse en Indiaanse Oorlog veel wapens en krijgservaring overgehouden.
  • 1766 : Declaratory Act stelt dat het Britse parlement de wetten bepaalt.
  • 1767-1768 : Townshend Acts. De maatregelen van Charles Townshend wekken nog meer ongenoegen op.
  • Tussen 1763 en 1767 wordt door twee landmeters de Mason-Dixonlijn getrokken tussen de kolonies Maryland en Pennsylvania.

Oost-Europa

Heilig Roomse Rijk

Lage Landen

Wereldhandel en kolonies

Godsdienst

  • De Jezuïeten worden verbannen uit Frankrijk (1763), Spanje en zijn kolonies (1767) en Napels, Sicilië en Parma (1769).

Wetenschap en techniek

Kunst en cultuur

Wolfgang Amadeus Mozart
  • Na de publicatie in 1762 van Du Contrat Social ou Principes du droit Politique en Émile door Jean-Jacques Rousseau worden beide boeken verboden in Frankrijk en moet Rousseau het land uitvluchten.
  • The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman van de Iers-Engelse dominee Laurence Sterne verschijnt in 9 delen tussen 1759 en 1767. Het boek wordt een onmiddellijk succes en vestigt Sternes naam in literaire en societykringen. In 1768 verschijnt het eveneens succesvolle reis- en avonturenverhaal 'A Sentimental Journey through France and Italy'.
  • Leopold Mozart reist met zijn beide wonderkinderen door Europa. Ze brengen ook enige bezoeken aan de Nederlanden. De kinderen spelen in Amsterdam en aan het prinselijk hof te Den Haag.
  • Johann Christian Bach vestigt zich in 1762 in Londen, op dit moment het centrum van de Europese opera. Samen met componist en gambaspeler Karl Friedrich Abel organiseert hij als een van de eersten publieke concerten, de zogenaamde Bach-Abel concerts. Daarnaast geeft hij volksconcerten in Vauxhall, aan de oever van de Theems.

Belangrijke personen

Overleden


Zie de categorie 1760s van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.