Surinaamse gemeenschap in België

Met de Surinaamse gemeenschap in België worden in België levende Surinamers aangeduid, of Belgen van Surinaamse afkomst.

Surinamers in België
Totale bevolking20.000-30.000
TaalNederlands, andere talen van Suriname
Verwante groepenSurinamers, Surinamers in Nederland
Portaal    Landen & Volken

Het precieze aantal Surinamers in België is ongekend. De Surinaamse gemeenschap in de Belgische hoofdstad is in ieder geval zeer klein: In 2015 stonden slechts twee Surinaamse vrouwen in Brussel[noot 1] ingeschreven (naast een aantal mannen); in 2012 was dit er slechts een. Een deel van de Surinamers in België maakt gebruik van de zogenaamde België-route: zij komen met hun Nederlandse partner even in België wonen om de strengere regels rondom de gezinshereniging in Nederland te omzeilen. Hun verblijf in het land is dus slechts tijdelijk.[1]

De meeste mensen van Surinaamse afkomst wonen vooral in de gemeentes Antwerpen, Turnhout en Brussel. En hoewel het aantal klein is, tonen zij de laatste jaren meer en meer initatieven om te werken aan een sterker gemeenschap. Dit ondanks de vele misvattingen over Surinamers in België. Ook de vooroordelen over migranten in België werkt hen tegen. Dit en de negatieve berichtgeving over Surinamers in België.

Er zijn herhaaldelijk incidenten geweest waarbij Surinamers in België betrokken waren bij drugssmokkel naar het land. Al in 1990-1991 smokkelden een groep Surinamers met banden met het Surinaamse leger cocaïne. Zij gebruikten hiervoor hun eigen luchtvaartmaatschappij, Trans Caribbean Airlines, om de drugs van Paramaribo naar het vliegveld van Oostende te transporteren.[2] In 2013 werden vier mensen, waaronder twee Surinamers, die men ervan verdacht tweewekelijks kleine hoeveelheden cannabis en cocaïne uit Nederland naar België te halen, opgepakt.[3] In 2015 werd rond Antwerpen een organisatie van vijftien[noot 2] Surinamers die cocaïne naar België smokkelden en daarnaast ecstasy en cannabis doorverkochten, opgerold.[4] In 2016 werden in de buurt van Mol en Balen tien mensen gearresteerd[noot 3] die ervan werden verdacht via Frans-Guyana grote hoeveelheden cocaïne vanuit Suriname[5] naar België te hebben gesmokkeld. Daarnaast werden in het Frans-Guyaanse Cayenne twee bolletjesslikkers opgepakt.[6] De groep bestond uit zowel Surinamers als Nederlanders van Surinaamse afkomst.[5]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.