Rotterdams nachtbusnet

Het Rotterdams nachtbusnet, tegenwoordig beter bekend onder de naam BOB-bus, is het nachtbusnet dat door de RET sinds 1 november 1974 wordt geƫxploiteerd.

Aanleiding tot instelling

De verscherpte alcoholcontrole, de zogenaamde 1 november wet was de aanleiding tot instelling van het nachtbusnet. Men wilde voorkomen dat het uitgaande publiek met de auto huiswaarts keerde door hun een alternatief te bieden met een nachtbus.

Net als in Amsterdam, waar het nachtbusnet in 1969 werd ingevoerd, dacht men er aan de nachtbussen te combineren met de POD-bussen (personeel ophaaldienst) welke bussen toch aan het begin en einde van de nacht moesten rijden en men zo zonder hoge kosten een volwaardig nachtbusnet kon exploiteren. De taxichauffeurs waren grote tegenstanders van de nachtbus en beschuldigden de RET van broodroof. Ook de vakbonden waren er niet erg voor. Ook had de RET onvoldoende personeel voorhanden zodat voorlopig met gehuurde touringcars en chauffeurs werd gereden.

Instelling

Op 1 november 1974 werden de nachtbussen (Borrelbussen genoemd) dan toch ingevoerd. Het betrof een proef en voorlopig werd alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag gereden. Er werden 13 nachtlijnen ingesteld tussen het Centraal Station en de buitenwijken, waar een grote lus werd gereden, en daarna terug naar het Centraal Station. De lijnen kregen de letters A, B, C, D, E, F, G, H, K, L, M, N en O. Ze reden in een halfuursdienst, behalve lijn M, die de metroroute reed en daarom frequenter reed.

De eerste nachten was er grote tegenstand van taxichauffeurs, die de weg voor de bussen blokkeerden, waarbij zelfs de mobiele eenheid er aan te pas moest komen. De passagiers werden toen uiteindelijk met POD-bussen naar huis vervoerd. Later bleek dat de taxichauffeurs helemaal geen klantverlies hadden en besloot men de proef toch voort te zetten.

Verdere ontwikkeling

In mei 1975 bleek het toch mogelijk om het nachtbusnet in eigen beheer te gaan rijden nadat men eerst een offerte had gedaan aan Westnederland om het nachtnet te exploiteren maar deze maatschappij dan ook, in verband met de personeelsbezetting, enkele RET daglijnen wilde rijden wat de RET weer niet wilde. De lijnen kregen nu een N-nummer en zo werden de letterlijnen vernummerd in N1, N2, N3, N4, N5, N6, N7, N8, N9, N10, N11 en N12. De dienst bleef beperkt tot het weekeinde.Daar de N-nummers niet in de lijnfilmkast stonden behielp men zich met borden achter de voorruit. Op oudejaarsavond werd voortaan het nachtbusnet gereden.

In de loop der jaren vonden nog diversen aanpassingen plaats. Ook werden er lijnen vernummerd en werden er nieuwe lijnen ingesteld naar randgemeenten en verdwenen enkele slecht bezette lijnen. Ook kwam er, net als in Amsterdam, een speciaal nachtbustarief en was het nationale tarief niet meer geldig. Ook werd het nachtbusnet na het jaar 2000 voortaan aangeduid als BOB-busnet.

Vanaf 11 december 2011 werden de lijnen B12 en B14 opgeheven en kregen de lijnen B5 en B10 een routewijziging. Ook wordt er niet meer in de nacht van donderdag op vrijdag gereden.

BOB-Busnet per 9 december 2018

Vanaf het Centraal Station rijden de volgende lijnen naar de genoemde buitenwijken en randgemeenten waar een grote lus wordt gereden waarna teruggereden wordt naar het Centraal Station. Er wordt alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag gereden. In de eerste nacht rijden niet alle lijnen en wordt soms een 2-uursdienst gereden. In de nacht van zaterdag op zondag wordt op alle lijnen in een uurdienst gereden.

Lijn Route Via Opmerkingen
B1 Centraal Station - Centraal Station Ommoord (Hesseplaats), Zevenkamp, Nesselande, (Nieuwerkerk aan den IJssel) Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Nieuwerkerk a/d IJssel.
B2 Centraal Station - Centraal Station Marconiplein, Schiedam (Hogenbanweg , Oranjestraat, Rubensplein, Station Vijfsluizen), Vlaardingen (Station Oost, Station West, Holy, Centrum), Schiedam (Station Centrum) Vrijdag- en zaterdagnacht.
B3 Centraal Station - Centraal Station Delfshaven, Schiedam (Station Centrum, Woudhoek, Station Nieuwland), Koemarkt, Delfshaven Vrijdag- en zaterdagnacht.
B4 Centraal Station - Centraal Station Oostplein, Kralingen, Capelsebrug, Krimpen a/d IJssel (Busstation), (Station Centrum, Oostgaarde, Schenkel), Kralingen Oostplein Vrijdag- en zaterdagnacht.
B5 Centraal Station - Centraal Station Beurs, Station Blaak, Oostplein, Kralingen, Prinsenland, Lage Land, Oosterflank, Capelle Schollevaar, Zevenkamp, Station Alexander, Crooswijk Vrijdag- en zaterdagnacht.
B7 Centraal Station - Centraal Station Beurs, Leuvehaven, Maashaven, Carnisse, Zuidplein, Pendrecht, Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet (Duifhuisweg, Pending, Station, Binnenban), (Pernis (Station, Boonstraat, Zwembad)) Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pernis.
B8 Centraal Station - Centraal Station Hoogvliet, Spijkenisse (Eerste Heulbrugstraat, Baljuwlaan, Station De Akkers, Heemraadlaan, Maaswijkweg, Winkelcentrum Maaswijk, Station Centrum) Vrijdag- en zaterdagnacht.
B9 Centraal Station - Maassluis Maasland Viaduct Vrijdag- en zaterdagnacht.
B10 Centraal Station - Centraal Station Station Noord, Schiebroek, Hillegersberg, Bergschenhoek, Berkel, (Pijnacker, Delfgauw) Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pijnacker en Delfgauw.
B11 Centraal Station - Centraal Station Eendrachtsplein, Carnisse, Zuidplein, Zuidwijk, Carnisselande, Barendrecht, Lombardijen, Zuidplein, Maashaven, Leuvehaven Vrijdag- en zaterdagnacht.
B13 Centraal Station - Centraal Station Weena, Schiekade, Vroesenpark, Kleinpolderplein, Overschie, Rotterdam The Hague Airport/Meijersplein, Blijdorp Vrijdag- en zaterdagnacht.
B16 Centraal Station - Ridderkerk Leuvehaven, Stadion Feijenoord, Sportdorp, IJsselmonde Vrijdag- en zaterdagnacht.
B17 Centraal Station - Bleiswijk Station Noord, Hillegersberg, Bergschenhoek Alleen zaterdagnacht.
B18 Centraal Station - Rozenburg Alleen zaterdagnacht.
B19 Centraal Station - Centraal Station Naaldwijk, Heenweg, 's-Gravenzande, Hoek van Holland, Maasdijk Alleen zaterdagnacht.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.