Resolutie 982 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 982 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 maart 1995. De resolutie verlengde de UNPROFOR-vredesmacht in Bosnië en Herzegovina, en versterkte deze daar met manschappen uit Kroatië, waar UNPROFOR werd stopgezet.

Resolutie 982
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum31 maart 1995
Nr. vergadering3512
CodeS/RES/982
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpBosnische Burgeroorlog
BeslissingVerlengde de UNPROFOR-beschermingsmacht tot 30 november.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1995
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Argentinië ·  Botswana ·  Tsjechië ·  Duitsland ·  Honduras ·  Indonesië ·  Italië ·  Nigeria ·  Oman ·  Rwanda
Het UNPROFOR-gesp.

Achtergrond

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars, en in 1991 verklaarden verschillende deelstaten zich onafhankelijk. Zo ook Bosnië en Herzegovina, waar in 1992 een burgeroorlog ontstond tussen de Bosniakken, Kroaten en Serviërs. Deze oorlog, waarbij etnische zuiveringen plaatsvonden, ging door tot in 1995 vrede werd gesloten.

Inhoud

Waarnemingen

Bosnië en Herzegovina had het vredesplan van de contactgroep aanvaard, en de partijen in het land waren een staakt-het-vuren overeengekomen. Ook moest de UNPROFOR-macht meehelpen aan de uitvoering van het Washington-akkoord. Verder moest Sarajevo als hoofdstad een multicultureel centrum blijven. Het akkoord over de demilitarisatie van de stad kon bijdragen aan het herstel van het normale leven in Sarajevo. Om tot een wederzijds vertrouwen en tot vrede te komen moesten ook de mensenrechten gerespecteerd worden.

Handelingen

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van UNPROFOR in Bosnië en Herzegovina tot 30 november. Tegen 30 juni mocht secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali alle UNPROFOR-troepen uit Kroatië verplaatsen naar Bosnië en Herzegovina, behalve degene die werden overgeplaatst naar de nieuwe missie UNCRO, de functies in het staakt-het-vuren-akkoord tussen Kroatië en de Serven, de hulpverlening en de ondersteunende structuren. Intussen moesten de partijen het staakt-het-vuren uitbreiden en het vredesplan van de contactgroep algemeen aanvaarden. Ten slotte werd de secretaris-generaal nog gevraagd om de Veiligheidsraad hierover op de hoogte te houden.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.