Resolutie 955 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 955 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 8 november 1994 door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. Het is de resolutie op basis waarvan het Rwanda-tribunaal gevormd is. Dertien leden van de Raad stemden voor de resolutie, Rwanda stemde tegen en China onthield zich.

Resolutie 955
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum8 november 1994
Nr. vergadering3453
CodeS/RES/955
Stemming
voor
13
onth.
1
tegen
1
OnderwerpRwanda
BeslissingOprichting van het Rwanda-tribunaal.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1994
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Argentinië ·  Brazilië ·  Tsjechië ·  Djibouti ·  Spanje ·  Nigeria ·  Nieuw-Zeeland ·  Oman ·  Pakistan ·  Rwanda

Achtergrond

Toen Rwanda een Belgische kolonie was werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elitie die de grote Hutu-minderheid wreed onderdrukte. Na de onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef aanslepen en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met westerse steun werden zij echter verdreven. In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen.

Inhoud

Waarnemingen

De Veiligheidsraad had rapporten gekregen waaruit bleek dat ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en genocide hadden plaatsgevonden in Rwanda. Die misdaden moesten worden gestopt en de verantwoordelijken berecht. Dat laatste zou ook bijdragen aan de nationale verzoening en het herstel van de vrede. Een internationaal tribunaal werd hiervoor het meest beschikt geacht. Daarnaast moest ook het Rwandese rechtssysteem worden versterkt om een groot aantal verdachten te kunnen berechten.

Handelingen

De Veiligheidsraad besloot een internationaal tribunaal op te richten om personen die genocide en andere ernstige schendingen van het humanitair recht pleegden in Rwanda en buurlanden tussen 1 januari en 31 december 1994 te vervolgen. Daartoe werd ook het statuut van het tribunaal (dat in bijlage bij de resolutie zat) aangenomen. Alle landen moesten meewerken met en bijdragen aan het tribunaal. De secretaris-generaal werd gevraagd deze resolutie snel uit te voeren en mogelijke locaties voor het tribunaal te zoeken. Het aantal rechters en rechtszalen kon later worden uitgebreid indien nodig.

Verwante resoluties

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.