Pyrrolidine

Pyrrolidine of azolidine is een cyclisch verzadigd secundair amine. Derhalve behoort het tot de heterocyclische verbindingen. De zuivere stof komt voor als een kleurloze, ontvlambare vloeistof met een onaangename ammoniakgeur. Pyrrolidine is mengbaar met water en gedraagt zich daarbij als een base.

Pyrrolidine
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van pyrrolidine
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C4H9N
IUPAC-naampyrrolidine
Andere namenazolidine, azacyclopentaan, tetramethyleenimine, tetrahydropyrrool
Molmassa71,12 g/mol
SMILES
C1CCNC1
CAS-nummer123-75-1
EG-nummer204-648-7
PubChem31268
Vergelijkbaar metpyrrool, piperidine, piperazine
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Gevaar
H-zinnenH225 - H302 - H314 - H332
EUH-zinnengeen
P-zinnenP210 - P280 - P305+P351+P338 - P310
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvloeibaar
Dichtheid0,866 g/cm³
Smeltpunt−63 °C
Kookpunt87 °C
Goed oplosbaar inalcoholen
Matig oplosbaar inwater
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Pyrrolidine kan bereid worden door tetrahydrofuraan met ammoniak te laten reageren in de gasfase over een dehydratie-katalysator (aluminiumoxide).[1] Een andere manier is de hydrogenering van pyrrool. De omgekeerde reactie is ook mogelijk: dehydrogenering van pyrrolidine om pyrrool te bekomen.

Toepassingen

Pyrrolidine wordt in de organische synthese toegepast als een activerend reagens voor ketonen en aldehyden. Aangezien het een secundair amine is, wordt door reactie met een keton of aldehyde een enamine gevormd:

Enaminevorming met pyrrolidine

Op deze manier wordt de carbonylgroep veel gevoeliger voor een nucleofiele additie. Deze methode is tevens een alternatief voor de enolaatvorming van ketonen met behulp van sterke basen zoals LDA.

Voorkomen

De pyrrolidinestructuur is een kenmerkende structuureenheid die terug te vinden is in bepaalde alkaloïden (bijvoorbeeld nicotine of hygrine), in het aminozuur proline en in talrijke farmaceutische stoffen (bijvoorbeeld lisinopril), biociden en pesticiden. Kleine hoeveelheden ervan komen voor in onder meer tabaksbladeren en opium.[2]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.