Rossiya Russian Airlines

Rossiya Russian Airlines (Russisch: Россия — Российские авиалинии) is een Russische luchtvaartmaatschappij met zijn hoofdkwartier in Sint-Petersburg. Vanuit deze thuisbasis en vanuit Moskou worden passagiers-,vracht- en chartervluchten uitgevoerd zowel binnen Rusland als naar West-Europa en Azië. In opdracht van de Russische overheid fuseerde de maatschappij Pulkovo Aviation Enterprise in 2006 met het Staatstransportbedrijf van Rusland en werd de naam van de nieuwe maatschappij Rossiya Russian Airlines.

Rossiya Russian Airlines
IATA

FV

ICAO

SDM

Roepletters

ROSSIYA

Opgericht1932
Vloot61
Bestemmingen74
HoofdkantoorSint-Petersburg
Websitewww.rossiya-airlines.com/en/
Portaal    Luchtvaart

Geschiedenis

Rossiya Russian Airlines is in 1932 opgericht als St.Petersburg Avia Enterprise als opvolger van Aeroflots Leningrad divisie. In 1995 werd de naam gewijzigd in Pulkovo Aviation Enterprise. De naam Pulkovo (spreek uit als Poelkovo) komt van het stadje Poelkovo bij Sint-Petersburg waar in 1932 het eerste vliegtuig uit Moskou landde.

In 2006 werd Pulkovo Aviation Enterprise opgesplitst in twee bedrijven: de luchthaven en de luchtvaartmaatschappij; kort daaop fuseerde de laatste met het Staatstransportbedrijf van Rusland, en werd de naam gewijzigd in (Staatstransportbedrijf) STB Rossiya Russian Airlines.

Tot juli 2008 was het bedrijf staatseigendom, en viel onder het bureau van de President van de Russische Federatie en het ministerie van transport. Op 10 juli 2008 werd per decreet van de President van de R.F. besloten tot omvorming van het Staatstransportbedrijf "Rossiya" in een N.V. en tot overdracht van 100% van de aandelen aan de staatscorporatie Rostechnologiya. De maatschappij zelf werd van de lijst van strategische bedrijven afgevoerd.

Per 31 januari 2009 werd de afdeling voor speciale opdrachten (bv. presidentsvluchten) afgescheiden en in een nieuw opgerichte speciale-luchtvaart-groep met de naam "Rossiya" ondergebracht.

Op 2 februari 2010 stemde premier Vladimir Poetin in met het voorstel van het ministerie van transport aangaande de "beursgang" van staatstransportbedrijf "Rossiya" en andere (zich onder de hoede van Rostechnologiya bevindende) staatsbedrijven, en met de daaropvolgende fusie met Aeroflot. Na de "beursgang" is het plan om 25% +1 van de aandelen van STB Rossiya over te dragen aan de stad St. Petersburg, en verder luchthaven Pulkovo een thuisbasis van de luchtvaartmaatschappij te laten blijven.

Diensten

Rossiya Russian Airlines voert lijnvluchten uit naar: (april 2009)

Binnenland: Adler-Sotsji, Anapa, Archangelsk, Astrachan, Barnaoel, Belgorod, Chabarovsk, Jekaterinenburg, Irkoetsk, Kaliningrad, Kazan, Kemerovo, Krasnodar, Krasnojarsk, Mineralnye Vody, Moskou, Moermansk, Nadym, Nizjnevartovsk, Nizjni Novgorod, Norilsk, Novosibirsk, Novy Oerengoj, Oefa, Omsk, Petropavlovsk, Petrozavodsk, Rostov, Samara, Sint-Petersburg, Syktyvkar, Tjoemen, Tomsk, Tsjeljabinsk, Vladivostok, Wolgograd.

Buitenland: Agadir, Alma-Ata, Amsterdam, Antalya, Athene, Barcelona, Bakoe, Berlijn, Bisjkek, Bourgas, Choedzjand, Doesjanbe, Dubai, Düsseldorf, Frankfurt, Gəncə, Genève, Hamburg, Hannover, Helsinki, Hurghada, Iaşi, Istanboel, Jerevan, Kiev, Kopenhagen, Larnaca, Londen, Milaan, Monastir, München, Namangan, Nice, Nur-Sultan, Odessa, Oest-Kamenogorsk, Pardubice, Parijs, Pavlodar, Peking, Praag, Qarağandı, Qostanay, Rome, Salzburg, Samarkand, Sharm el-Sheikh, Simferopol, Şımkent, Sofia, Stockholm, Tasjkent, Tel Aviv, Tenerife, Thessaloniki, Tivat, Varna, Wenen, Zürich.

Incidenten en Ongelukken

Vloot

Vloot van Rossiya (31 mei 2017[3])
Type Aantal Aantal passagiers
(First/Business/Economy)
Bijzonderheden
Airbus A319-100 26 128 (0/8/120)
Airbus A320 5 168 (0/12/156)
Boeing 737-800 15 189 (0/0/189)

168 (0/12/156)

Boeing 777-200 1 364 (14/34/316)
Boeing 777-300 5 373 (0/18/355) 5 in bestelling, 1 in 'Far Eastern Leopard' beschildering
Totaal 52

Referenties

Zie de categorie Rossiya - Russian Airlines van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.