Ottergem

Ottergem is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Erpe-Mere. Ottergem heeft 500 inwoners (1 januari 2003) en de oppervlakte van deze kleine deelgemeente is 1,55 km². Ottergem ligt in de Denderstreek aan de Molenbeek en wordt omringd door Erondegem, Erpe, Mere, Bambrugge en zijn gehucht Egem, Vlekkem en Vlierzele (deelgemeente Sint-Lievens-Houtem).

Ottergem
Deelgemeente in België

Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Erpe-Mere
Fusie1977
Coördinaten50° 56 NB, 3° 57 OL
Algemeen
Oppervlakte1,55 km²
Inwoners (01/01/2003)500
(322 inw./km²)
Overig
Postcode9420
Netnummer053
NIS-code41082(F)
Oude NIS-code41054
Detailkaart
Ligging van Ottergem in de gemeente Erpe-Mere binnen het arrondissement Aalst in de provincie Oost-Vlaanderen
Foto's
Kombord
Portaal    België

De Ottergemenaren kregen de bijnaam "de advokaten".

Ligging van Ottergem in Erpe-Mere

Geschiedenis

Rond het begin van de 19e eeuw was Ottergem een van de kleinste dorpen van het arrondissement Dendermonde. Met 155 hectare en 520 zielen was het een stuk kleiner dan omliggende dorpen.

Het dorp wordt voor het eerst genoemd in een officieel document in 1036. In dit charter, waarin keizer Koenraad II de Sint-Pietersabdij te Gent en haar bezittingen erkent, spreekt men van et in Bursinghem et terram in Ottringhem et terram in Flachem. Al in 1142 sprak men van Ottergem, maar ook variaties als Ottrenghem, Ottregem en Oterghem zijn bekend. De naam zou volgens de historicus De Smet afgeleid zijn van de otter, al claimde zijn collega Föstermann dat de naam is afgeleid van een persoonsnaam. Rond de eeuwwisseling was de voornaamste nijverheid in het dorp te vinden bij een watermolen en een olieslagerij.[1].

In 2018 maakten De Wanzeelse Kineasten voor Erfgoedcel Denderland opnames van verschillende dialecten, waaronder het Ottergems.[2]

Bezienswaardigheden

  • de Sint-Paulus-Bekeringkerk. Jan Coppens is zowel pastoor van Ottergem, Mere als Erpe. Ottergem behoort tot het dekenaat van Aalst sedert 2016. Daarvoor maakte het deel uit van het dekenaat van Lede.
  • de "De Watermeulen", in de Ruststraat 10-12 aan de Molenbeek. Deze watermolen is een bovenslag watermolen en is beschermd[3]. Ooit was het een korenmolen en een oliemolen. Later werd hij enkel nog als korenmolen gebruikt.

Toerisme

Door dit dorp loopt onder meer de Molenbeekroute.

Zie de categorie Ottergem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.