Gesloten systeem (politiek)

In de politiek spreekt men van een gesloten systeem wanneer de besluitvorming een gebrek aan openheid vertoont, en niet of nauwelijks toegankelijk is voor buitenstaanders. In extreme vorm komt dit voor bij dictaturen en totalitaire staten, maar ook waar respect is voor de mensenrechten, de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en de algemene beginselen van behoorlijk proces kan sprake zijn van sociale uitsluiting en tekort aan transparantie.

Beperkte toegang van buitenstaanders

Er zijn vele mechanismen die een rol spelen in het blokkeren van buitenstaanders, bijvoorbeeld:

Tekort aan transparantie

Naast censuur en andere vormen van persbreidel spelen vooral regulerende mechanismen in de politieke besluitvorming een rol bij transparantie. Worden overheidsbesluiten neutraal en helder kenbaar gemaakt? Kunnen bestuursmaatregelen en hun gevolgen door de rechter getoetst worden? Is duidelijk waar de verantwoordelijkheid voor een besluit ligt? Speelt men bij fouten open kaart, of grijpt men makkelijk naar de doofpot? Waar sprake is van een afrekencultuur, heeft degene die een fout maakt er belang bij om die te verbergen.

Doorbreken van het politieke systeem

Wanneer een bestuurscultuur een generatie of langer gesloten en ondoorzichtig is geweest, is het doorbreken van die cultuur een kwestie van lange adem of van drastische middelen. Enkele voorbeelden:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.