Free Culture-beweging

De Free Culture-beweging is een losse beweging van mensen die als doel hebben het verspreiden van werken op (voornamelijk) het internet onder een copyleft-, Creative Commons- of andere minder restrictieve licentie dan het normale auteursrecht.

Het copyleftteken is een veelgebruikt symbool in de Free Culture-beweging

Omschrijving

De leden van deze beweging zijn ervan overtuigd dat de huidige auteursrecht- (copyright)-wetten te streng zijn en niet meer passen in de huidige, digitale samenleving: ze zouden een aanslag plegen op het creatieve proces.

De beweging heeft haar wortels in de vrije software- en opensourcesoftware-beweging en in digitale burgerrechtenorganisaties als de Amerikaanse EFF en het Nederlandse Bits of Freedom (tevens de voormalige Digitale Burgerbeweging Nederland). Een andere organisatie die belangrijk is in deze context is Creative Commons.

Veel van de standpunten van de beweging worden verwoord in het boek Free Culture van de Amerikaanse rechtenprofessor Lawrence Lessig. Lessig is een prominent figuur in de wereld van vrije software en een van de oprichters van Creative Commons.

Wikipedia zou het grootste free culture-project ter wereld genoemd kunnen worden aangezien de complete inhoud onder een vrije licentie te verkrijgen is: de GFDL en ten hoogste de Creative Commons Naamsvermelding GelijkDelen 3.0 Unported licentie. Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, heeft tijdens het Wikimania-congres in 2005 tien dingen genoemd die volgens hem vrij zouden moeten zijn in het volgende decennium:

  1. Encyclopedie – in alle talen (Wikipedia)
  2. Woordenboek – in en voor alle talen (Wiktionary)
  3. Studieboeken – in alle talen en voor elk niveau (Wikibooks)
  4. Muziek
  5. Kunst
  6. Bestandsformaten
  7. Kaarten (OpenStreetMap)
  8. Identificatiesystemen voor producten (zoals streepjescodes, RFID-chips e.d.)
  9. Programmagegevens van televisieprogramma's
  10. Gemeenschappen ('communities')

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.