Wikibooks

Wikibooks is een kennisproject van de Wikimedia Foundation. Het project heeft in de basis de vorm van een verzameling vrije (gratis) leerboeken.

Wikibooks
Taalmeertalig
Registratieoptioneel
EigenaarWikimedia Foundation
Opgericht10 juli 2003
Statusactief
Linkwikibooks.org
Portaal    Media

Wikibooks is net als de andere WMF-projecten een wiki, wat betekent dat in principe iedereen een willekeurige pagina kan wijzigen door op de link voor het bewerken van een module te klikken.

Achtergrond

De boeken op Wikibooks bestaan in de regel uit een hoofdpagina en een aantal modules in de vorm van subpagina's, waar vaak met een sjabloon snel doorheen genavigeerd (geklikt) kan worden. Alle boeken vallen onder deze GNU FDL-licentie. Bijdragen blijven eigendom van de auteurs, terwijl de copyleft-licentie waarborgt dat de inhoud altijd gratis verspreid en gekopieerd mag worden.

Geschiedenis

De Engelstalige versie van het project begon op 10 juli 2003 op verzoek van Karl Wick van Wikipedia en diende als platform om gratis leerboeken te ontwikkelen over bijvoorbeeld organische chemie en natuurkunde. Sommige van de eerste boeken waren oorspronkelijk, andere kwamen uit andere bronnen zoals leerboeken op internet onder de GNU Free Documentation License. Al snel volgden er versies in meer talen. Op 22 juli 2004 ging de Nederlandstalige versie van Wikibooks van start.

Wikijunior

Wikijunior (ook wel: Wikibooks Junior) is een serie opencontentboeken die speciaal is bedoeld voor kinderen in de doelgroep van circa 8-12 jaar, als subproject binnen Wikibooks.

Deze wikijuniorboeken zijn ingedeeld in drie gebieden:

  1. The Natural World (Biologie en Aardwetenschap),
  2. A World of Discovery and Innovation (Wiskunde, Natuurwetenschap en Techniek) en
  3. Our World of People (Cultuur, Geschiedenis, Samenleving).

Geschiedenis

De Beck Foundation benaderde Wikimedia met een idee om een stel wikiboeken voor kinderen te creëren. Het concept werd door de vertrouwenscommissie van de Wikimedia Foundation op 16 oktober 2004 goedgekeurd, waarna dit concept op 24 oktober op de Meta site van Wikimedia werd bekendgemaakt door Danny Wool.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.