Minimalisme (levenswijze)

Minimalisme is een levensstijl, of een poging daartoe, waarbij iemand het eigen leven wil vereenvoudigen. De focus wordt hierbij gelegd op de essentie van minder en bewuster spullen bezitten. Het is ontstaan als reactie op de consumptiemaatschappij en kan hiermee gezien worden als een tegenreactie op het kapitalisme. Iemand die het minimalisme aanhangt wordt een minimalist genoemd.

Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Eenvoudig leven, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).

Hoewel het vaak met elkaar wordt vergeleken, staat minimalisme niet per definitie gelijk aan eenvoudig leven. Wel kan de vereenvoudiging van het leven een tegenreactie zijn op het materialisme en de opzichtige consumptie waarmee de eigen sociale status kan worden verhoogd dan wel behouden.

Er is niet één type minimalist. Aanhangers van het minimalisme leven om verschillende redenen en op verschillende manieren een minimalistische levensstijl na. De een leeft (heel) duurzaam en afvalvrij, de ander is vooral bezig met ontspullen en weer een ander gaat (zelfvoorzienend) in een yurt of tiny house wonen. Wel begint het bij de meeste minimalisten met het wegdoen van spullen en leidt dit proces doorgaans tot bewuster leven, kopen, eten en reizen. Daarnaast wordt vaak voor deze levensstijl gekozen om te ontkomen aan een bepaalde levensstandaard (hoog salaris, dure auto, grote woning) en daarmee te kunnen ontstressen.

Al met al hangt een minimalistische levensstijl samen met (de zoektocht naar) rust, geluk en vrijheid, en willen minimalisten tegelijkertijd milieuvervuiling tegengaan.

Prominente minimalisten

Minimalisme in de Verenigde Staten

De Amerikaanse minimalisten Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus wisten de levensstijl te populariseren. Dit deden ze door middel van hun boeken Everthing That Remains, Minimalism en Essential, en de jaarlijkse tours die erop volgden. [1] [2] Daarnaast werd de Netflix-documentaire Minimalism: a documentary about the important things zeer goed ontvangen. [3] [4] Een van hun bekendste projecten is de Minimalism Game, waarbij men dertig dagen lang spullen verkoopt, weggeeft of weggooit. [5]

Minimalisme in Japan

Ook de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo kreeg mensen wereldwijd aan het opruimen en ontspullen. Haar boeken Opgeruimd! en Spark Joy waren absolute bestsellers. Met de populaire uitdrukking “Does it spark joy?” (wat zich het beste laat vertalen als: Geeft het me plezier? Of: Word ik er blij van?) stelt men zichzelf tijdens het opruimen de vraag of een item mag blijven of niet. In 2015 werd Kondo door Time Magazine uitgeroepen tot een van de 100 invloedrijkste personen ter wereld. [6]

Geïnspireerd door deze minimalisten kwam de Japanse auteur Fumio Sasaki met zijn boek Vaarwel, spullen. Als hoarder was hij druk en gestrest, en focuste hij zich op materiële rijkdom. Tegelijkertijd voelde Sasaki zich erdoor overweldigd en besloot hij al zijn bezittingen weg te doen. In tegenstelling tot Kondo, die zich vooral richt op het ordenen en bewust bewaren van spullen, gelooft Sasaki dat de meeste bezittingen overbodig zijn. [7]

Minimalisme in Nederland

In Nederland wist Jelle Derckx onder de naam Growthinkers een groot publiek te bereiken. Door de populariteit van zijn blog verscheen in 2018 zijn boek Verlangen naar minder. [8] De blogger schrijft en spreekt voornamelijk over persoonlijke groei en duurzaamheid. In samenwerking met het tijdschrift Happinez kwam Derckx met de podcast-serie Het groene hart van, waarbij hij in gesprek gaat met andere zogenaamde ‘groendenkers’. [9] Een daarvan is voormalig 3 op Reis-presentator Dennis Storm, die in hetzelfde jaar als Derckx het boek Weg ermee uitbracht.

Kritiek op minimalisme

Hoewel minimalisten bewuster kopen, nemen zij in de meeste gevallen (nog) wel deel aan de consumptiemaatschappij. Mede hierdoor komt hun kritische standpunt tegen het kapitalisme op kritiek te staan. Zo zou minimalisme volgens critici alleen interessant kunnen zijn voor mensen die over voldoende geld beschikken, waardoor een dergelijke levensstijl wederom een statussymbool in de hand zou werken. [10] [11]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.