Ens (Noordoostpolder)

Ens is een plaats in het zuidoosten van de gemeente Noordoostpolder aan de N50. Het dorp telt 3.065 inwoners.

Ens
Dorp in Nederland
Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk
Details Details

Situering
Provincie Flevoland
Gemeente Noordoostpolder
Coördinaten52° 38 NB, 5° 50 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)3.065[1]
Overig
Postcode8307
Netnummer0527
Woonplaatscode1276
Belangrijke verkeersadersN50
Foto's
Plaatsnaambord Ens
Centrum van Ens
Portaal    Nederland

Herkomst naam

Ens is vernoemd naar Ens, het zuidelijke deel van het eiland Schokland, door een sloot en een dijkje van het noordelijke deel Emmeloord gescheiden. Op Ens bevonden zich twee woonbuurtjes, de Middel- of Molenbuurt en de Zuiderbuurt, ook wel Zuidert genoemd. De Middelbuurt was daarvan de belangrijkste; een enkele maal wordt Ens dan ook daaraan gelijkgesteld.

Voor het eerst komen we de naam met zekerheid tegen in 1302, als ene Jacobus van Enescu burger van Kampen wordt. Wellicht komt de naam reeds eerder voor. In een stuk uit 793 verschijnt de naam Enedsea, tezamen met een bos dat Seaewald heet en dat in de Suiftarbant zou liggen (beide namen zijn in Flevolandse namen teruggekeerd). Enedsea zou dan van het Germaanse Anudsaiwi ('eend-zee') kunnen komen.

Dorp

In 1946 is Ens opgebouwd.

Ens heeft meerdere basisscholen en kerken. Winkels treft men aan de Baan in het centrum van het dorp. Ten zuidwesten van Ens ligt het Kamperzand, zandige gronden die gebruikt worden voor de bloembollenteelt. Ten zuidoosten van de kern zijn meerdere glastuinbouwers gevestigd. Plaatselijke voetbalclub is SV Ens.

Verkeer en vervoer

Ens ligt langs de N50, de weg tussen Emmeloord en Zwolle. In 2012 is de verkeerssituatie bij het dorp drastisch veranderd. De N50 is verlegd op geruime afstand van de kern en verbreed naar 2 x 2 banen. Voor de verkeersafwikkeling is er een klaverblad aangelegd. De bushaltes van lijn 141 aan de Baan zijn verplaatst naar een plek net buiten de dorpskern. De Ramspolbrug over het Ramsdiep tussen de Noordoostpolder en Overijssel is vervangen door een nieuw, verhoogd exemplaar. Zo hoeft de brug minder vaak open voor de scheepvaart. In het Ramsdiep ligt de grootste balgstuw van Europa.

Opsplitsing Schokland

Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder viel het voormalige eiland Schokland onder Ens. Op 1 november 2008 heeft het dicht bij Ens liggende reepje verhoogde land vanwege de werelderfgoederkenning een eigen dorpsstatus gekregen. De gemeenteraad van de Noordoostpolder wilde meer erkenning voor de eigenheid van het voormalige eiland en haar geschiedenis. Het kerkklokje uit het waterstaatskerkje dat sinds 1942 in Ens bewaard werd keerde in 2009 op verzoek van de Schokkervereniging terug naar de kerk op Schokland.

Trivia

  • Evert van Benthem is opgegroeid in Ens. De plaatselijke sporthal is vernoemd naar de voormalige schaatser: "Evert van Benthemhal".

Bekende Ensenaren

Zie ook

Zie de categorie Ens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Beluister (info)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.