Doornik (Nederland)

Doornik is een buurtschap dat behoort tot de Nederlandse plaats Bemmel. Het ligt in de Gelderse landstreek de Betuwe, in de gemeente Lingewaard. De buurtschap is gelegen ten noorden van de rivier de Waal; twee kilometer ten noordoosten van de plaats Lent. Doornik heeft ongeveer vijftien inwoners.[1]

Doornik
Buurtschap in Nederland

Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Lingewaard
Coördinaten51° 52 NB, 5° 53 OL
Portaal    Nederland

Geschiedenis

De dijkdoorbraak bij Doornik in 1799, getekent door Cornelis van Hardenbergh

Doornik is feitelijk niet altijd een buurtschap geweest. Tot 1799 was het een klein dorpje met een eigen kerk. Ook stond er een kasteel in het dorp, genaamd Kasteel Doornik. Dit kasteel werd na de uitbraak van een brand in 1823 afgebroken. Op 7 februari 1799 was er een ernstige dijkdoorbraak bij Doornik. Bij deze doorbraak van de Waal verdronken zeventien mensen, en gingen alle achttien huizen inclusief de kerk verloren. Hierna is het dorpje Doornik nooit meer helemaal opgebouwd. In de uiterwaarden van Bemmel worden nog af en toe stenen van de verdwenen huizen en de kerk van Doornik gevonden.[2]

Doornik behoorde tot 2000 tot de gemeente Bemmel,[1] die in 2001 fuseerde met de voormalige gemeentes Huissen en Gendt, om de fusiegemeente Lingewaard te vormen.

Landgoed Doornik

Bord bij een van de ingangen van Landgoed Doornik (Park Lingezegen)

Bij Doornik ligt het gelijknamige Landgoed Doornik. Dit landgoed is gekoppeld aan het landschapspark Park Lingezegen. Op Landgoed Doornik voert de functionele natuurvisie sterk de boventoon. Op het landgoed zijn onder andere houtwallen, voedselbossen en natuurakkers te vinden. Ook staat er een openluchtklaslokaal.

(Voedsel)bos op het landgoed. Aan de linkerkant zoete kers (Prunus avium) en aan de rechterkant zwarte els (Alnus glutinosa).

Flora

Op en langs de Doornikse natuurakkers zijn veel zeldzame soorten van "klassieke" Nederlandse akkerplanten geherintroduceerd. Voorbeelden hiervan zijn de in Nederland sterk bedreigde naaldenkervel (Scandix pecten-veneris), wilde ridderspoor (Consolida regalis) en groot spiegelklokje (Legousia speculum-veneris). Ook komen er in bepaalde delen van het landgoed veel typische stroomdalplanten voor, waaronder bijvoorbeeld ruige weegbree (Plantago media), veldsalie (Salvia pratensis), en kattendoorn (Ononis spinosa).

Fauna

Landgoed Doornik blijkt geschikte habitats te bieden voor een relatief groot aantal Nederlandse vogelsoorten. Kleine zangvogels waaronder bijvoorbeeld grasmus, putter en kneu komen veelvuldig op het landgoed voor; ze kunnen makkelijk worden waargenomen op en langs de natuurakkers, en in de houtwallen. Een aantal karakteristieke Nederlandse akkervogels die min of meer sterk gebonden zijn aan het historische, kleinschalig agrarische cultuurlandschap vinden in het bijzonder op Landgoed Doornik een geschikt leefgebied. Voorbeelden hiervan zijn de patrijs, geelgors en veldleeuwerik die tevens op het landgoed voorkomen.

Trivia

Afbeeldingen

Zie ook

Referenties

Zie de categorie Doornik van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Beluister (info)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.