Park Lingezegen

Park Lingezegen is een landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen. Park Lingezegen biedt ruimte voor mensen, landbouw, natuur, cultuur en water. Het vormt een uitloopgebied voor de inwoners van Arnhem-Zuid, Elst, Bemmel, Huissen en Nijmegen-Noord. De totale oppervlakte van Park Lingezegen beslaat 1700 hectare.

Park Lingezegen
TypeLandschapspark
LocatieBetuwe tussen Arnhem en Nijmegen
Coördinaten51° 55 NB, 5° 53 OL
Oppervlakte1700 hectare
StatusIn aanleg
Detailkaart

Geschiedenis

  • 1993: eerste ideeën ontstaan De eerste ideeën voor Park Lingezegen ontstaan al rond 1993, naar aanleiding van de Vinex-nota van het Rijk. Vinex gaat over compact bouwen en het zorgen voor een uitloopgebied buiten de wijk en de stad. Dat leidt tot ideeën voor de ontwikkeling van een groene zone tussen Arnhem en Nijmegen. Pas tien jaar later wordt het idee van een landschapspark echt op de kaart gezet en verder uitgewerkt.
  • 2008: hoofdlijnen vastgesteld in Masterplan In 2008 resulteert dit in een Masterplan Park Lingezegen, waarin het ruimtelijk ontwerp van het park op hoofdlijnen is vastgelegd. Het Masterplan biedt de basis voor het maken van het bestemmingsplan, geeft richting aan de grondverwerving en –exploitatie en aan concrete inrichtingsplannen.
  • 2008: samenwerking vastgelegd in bestuursovereenkomst Op 3 juli 2008 ondertekenen de gemeente Lingewaard, gemeente Overbetuwe, Stadsregio Arnhem Nijmegen, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland een bestuursovereenkomst. In die overeenkomst liggen de voorwaarden, uitgangspunten en afspraken voor de samenwerking vast. De gemeente Arnhem sluit formeel pas later aan, op 9 oktober 2009. De gemeente Nijmegen gaf aan wel financieel bij te willen dragen, en nam vanaf zomer 2014 deel aan de organisatie.
  • 2009: start planologische procedures Na het sluiten van de bestuursovereenkomst gaan de planologische procedures van start. Deze procedures moeten zijn doorlopen voor de werkzaamheden en de samenwerking met private partijen plaatsvinden. Onder deze procedures vallen bijvoorbeeld het maken van een bestemmingsplan, het uitwerken van een structuurvisie en het opstellen van een milieueffectrapportage (MER) Tijdens verschillende inspraakronden kunnen belanghebbenden, zoals de bewoners van het gebied, meedenken over de inrichting en hun mening geven over de plannen.
  • 2009: doorontwerpen gemaakt Terwijl de planologische procedures lopen maken de landschapsarchitecten van Veenenbos & Bosch, Abe Veenstra, Feddes/Olthof en Dienst Landelijk Gebied begin 2009 voor elk deelgebied een doorontwerp op basis van het Masterplan.
  • 2010: Milieueffectrapport (MER) aanvaard Eind 2008 stemmen Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland en de gemeenteraad van Overbetuwe in met de Startnotitie MER. In 2009 en begin 2010 werken twee adviesbureaus, DHV en SAB, verder aan de MER en de intergemeentelijke structuurvisie (ISV). Begin 2010 aanvaarden de gemeenteraden van Overbetuwe en Lingewaard de MER.
  • 2010: oprichting openbaar lichaam Op 1 december 2010 wordt het openbaar lichaam Park Lingezegen opgericht om het park te realiseren en te beheren. In de bestuursovereenkomst hebben de verschillende partijen besloten tot de oprichting van een openbaar lichaam zodat besluitvorming en uitvoering voor het park bij één partij komt te liggen. Het openbaar lichaam werkt onder mandaat van de deelnemende partijen.
  • 2012: bestemmingsplannen vastgesteld Volgend op het MER worden in 2010 voorontwerpbestemmingsplannen opgesteld. Dit leidt tot twee aparte bestemmingsplannen voor de gemeente Overbetuwe en Lingewaard, die beide in 2012 worden vastgesteld.
  • Vanaf 2012: Uitvoering Na het vaststellen van de bestemmingsplannen en het afronden van de ontwerpen wordt begonnen met de aanleg van het park. In 2014 treedt ook de gemeente Nijmegen formeel toe tot de projectorganisatie.

Deelgebieden

Park Lingezegen is opgedeeld in vijf deelgebieden. Deze deelgebieden hebben eigen accenten.

  • De Park lijkt het meest op een stadspark. Dit deelgebied heeft lanen, stukken bos en open gedeelten. Het deelgebied is vernoemd naar voormalig kasteel ‘De Parck’. Het is een belangrijk uitloopgebied voor de bewoners van Elst en Schuytgraaf.
  • Deelgebied Het Waterrijk draait om water. In dit deelgebied is plek voor waterberging en (nieuwe) natuur. Ook kan er volop gerecreëerd worden, bijvoorbeeld bij de Rijkerswoerdse Plassen.
  • In Het Landbouwland is er ruimte voor landbouw. Hier liggen wandel- en fietspaden aangelegd en er bevinden zich hier kleine parkjes.
  • De Buitens is ‘de Betuwe in het klein’. Dit gebied heeft fiets-, ruiter- en wandelpaden. De Buitens ligt het dichtste tegen stedelijke bebouwing aan. Het is ook het enige deelgebied waar nog nieuwe bebouwing mogelijk is, onder de voorwaarde dat het bijdraagt aan een mooi en typerend landschap.
  • Deelgebied De Woerdt sluit aan op de landschapszone in de Waalsprong en markeert de overgang van stad naar platteland. Het is gelegen in het zuidelijkste puntje van Park Lingezegen en een belangrijk uitloopgebied voor Nijmegen-Lent.

Bestuursvorm en organisatie

Park Lingezegen is een samenwerking tussen de gemeenten Overbetuwe, Lingewaard, Arnhem en Nijmegen, de provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland. Staatsbosbeheer is betrokken als adviseur. Alle partijen werken samen in de gemeenschappelijke regeling Park Lingezegen. Er is een Dagelijks- en Algemeen Bestuur waarin de bestuurders van de betrokken organisaties vertegenwoordigd zijn.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.