Cyclo-octeen

Cyclo-octeen is een onverzadigde cyclische koolwaterstof, met één dubbele binding.

Cyclo-octeen
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van (Z)-cyclo-octeen
Structuurformule van de enantiomeren van (E)-cyclo-octeen
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C8H14
IUPAC-naamcyclo-octeen
Molmassa110,197 g/mol
SMILES
C1CCCC=CCC1
CAS-nummer931-87-3
PubChem638079
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Waarschuwing
H-zinnenH226
EUH-zinnengeen
P-zinnengeen
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Dichtheid0,846 g/cm³
Smeltpunt−16 °C
Kookpunt145-146 °C
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Cyclo-octeen kan worden bereid uitgaande van 1,3-butadieen. Twee moleculen 1,3-butadieen kunnen in aanwezigheid van een nikkelkatalysator via een cyclo-additie reageren tot een cyclische verbinding met twee dubbele bindingen: 1,5-cyclo-octadieen. Door partiële hydrogenering met waterstofgas kan dit omgezet worden in cyclo-octeen:

Synthese van cyclo-octeen

Ook cyclo-octatetraeen kan door partiële hydrogenering omgezet worden in cyclo-octeen.

Stereochemische eigenschappen

De dubbele binding in cyclo-octeen geeft aanleiding tot cis-trans-isomerie: het cis- of (Z)-isomeer komt in de praktijk het meest voor. Van het trans- of (E)-isomeer bestaan twee optische isomeren of enantiomeren, met name (E)-(+)- en (E)-(–)-cyclo-octeen. Vanuit de structuurtheorie, de tak van de organische chemie waarin de voorwaarden voor bestaanbare verbindingen beschreven worden, is E-cycloocteen interessant, omdat het een van de kleinste cyclische koolwaterstoffen is waarin deze vorm van isomerie kan bestaan.

Toepassingen

Cyclo-octeen kan gepolymeriseerd worden, alleen of samen met een ander monomeer (tot een copolymeer). Het cyclo-octeenhomopolymeer, polyoctenameer of polyoctenyleen, dat gevormd wordt in een ringopeningmetathesepolymerisatie (ROMP), is een rubberachtig polymeer dat onder meer gebruikt wordt als additief in de rubberproductie.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.