De kleine zeemeermin (1989)

De kleine zeemeermin (originele titel The Little Mermaid) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1989 geproduceerd door Walt Disney Feature Animation. Het is de 28e lange animatiefilm van Disney. De film verscheen in 1990 in de Nederlandse bioscopen.

De kleine zeemeermin
The Little Mermaid
(Filmposter op en.wikipedia.org)
RegieRon Clements
John Musker
ProducentJohn Musker
Howard Ashman
ScenarioJohn Musker
Ron Clements
Hans Christian Andersen
Howard Ashman
Gerrit Graham
Sam Graham
Chris Hubbell
HoofdrollenJodi Benson
Christopher Daniel Barnes
Pat Carroll
Samuel E. Wright
Jason Marin
Kenneth Mars
Buddy Hackett
Ben Wright
Paddi Edwards
Rene Auberjonois
MuziekAlan Menken
DistributieBuena Vista Pictures
Première 14 november 1989
21 december 1990
GenreKinderfilm / sprookje
Speelduur83 minuten
TaalEngels
Land Verenigde Staten
Budget$ 40.000.000
Opbrengst$ 211.343.479
VervolgDe kleine zeemeermin II: terug in de zee (2000)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal    Film

De film is in hoofdlijnen gebaseerd op het gelijknamige sprookje uit 1836 van de Deense schrijver Hans Christian Andersen.

Verhaal

De mooie jonge zeemeermin Ariël is een van de dochters van koning Triton, wiens verborgen rijk diep onder de zeespiegel ligt. Ariël heeft een obsessie voor de mensenwereld en alle spullen van de mensen, iets wat haar vader absoluut niet kan waarderen omdat hij de mensen hartgrondig haat. Hij wijst daarom zijn hofmuzikant, de krab Sebastiaan, aan om op haar te letten.

Op een avond zien Ariël en de vis Botje aan boord van een schip de jonge en nog ongehuwde prins Erik. Iedereen om Erik heen is ontevreden over het feit dat hij nog steeds niet aan trouwen en een gezin stichten denkt. Ariël wordt op slag verliefd op hem. Wanneer het schip in een storm belandt en vergaat, redt ze Erik uit de golven en brengt hem veilig aan land. Ze zingt voor hem op het moment dat hij bijkomt. Hoewel Erik net te laat zijn ogen opendoet om haar nog goed te zien, heeft hij haar wel gehoord. Erik wil naderhand uiteraard weten wie hem gered heeft, maar hij kent nu enkel en alleen haar hemelse stem.

Wanneer Triton ontdekt dat Ariël verliefd is geworden op een mens, vernietigt hij uit woede al haar verzamelde spullen, inclusief een standbeeld van prins Erik. Verdrietig en kwaad besluit Ariël, overgehaald door de twee alen Gruwel en Griezel, om de uit het rijk van Triton verbannen zeeheks Ursula om raad te vragen. Ursula belooft Ariël tijdelijk in een mens te veranderen zodat ze Erik kan opzoeken. Hieraan zijn wel twee voorwaarden verbonden: Ariël moet haar stem afstaan én ze moet Erik binnen drie dagen een liefdeskus geven. Zo niet, dan wordt ze weer een zeemeermin en zal ze volledig in Ursula's macht zijn. Ariël gaat na enig aarzelen akkoord. Ursula sluit Ariëls stem op in een schelp en vervangt in ruil daarvoor Ariëls vissestaart door mensenbenen.

Aan land heeft Ariël al snel een ontmoeting met Erik. Hoewel Erik wel gecharmeerd is van Ariël, herkent hij haar niet als het meisje dat hem gered heeft; hij heeft haar gezicht destijds maar heel vaag gezien. Omdat Ariël nu geen stem heeft, denkt Erik echter dat ze onmogelijk dezelfde kan zijn. Samen met Botje, Sebastiaan en de zeemeeuw Jutter probeert Ariël Erik toch verliefd op haar te laten worden. Ze is succesvoller dan Ursula had gedacht en dreigt inderdaad binnen drie dagen in haar opdracht te slagen. Ursula die alles op afstand volgt verandert zichzelf in een mooie jonge vrouw, noemt zichzelf voor een tijdje Vanessa en gebruikt Ariëls stem. Hiermee betovert ze Erik zodat hij denkt dat zij de vrouw is die hem heeft gered. En naderhand maakt Erik meteen huwelijksplannen.

De ceremonie vindt plaats aan boord van een schip. Jutter en de zeedieren verhinderen echter de plechtigheid, terwijl Ariël zich naar het schip haast. In de chaos breekt Ursula’s magische schelp en Ariëls stem keert terug naar zijn ware eigenaar, die inmiddels ook aan boord is. Eriks 'hypnose' is hierbij ook uitgewerkt en hij beseft wie Ariël is. Hij wil haar kussen, maar net op dat moment gaat de zon onder en is de derde dag voorbij. Ariël verandert weer in een zeemeermin en Ursula neemt haar mee. Dan wordt haar echte plan pas duidelijk: ze wil door Ariël te gijzelen koning Triton van de troon stoten en zelf aan de macht komen.

Ursula confronteert Triton en biedt hem aan om zijn leven op te offeren voor dat van Ariël. Hij stemt toe, waardoor hij zelf in een poliep verandert, net als alle andere gevangenen van Ursula. Ursula heeft nu zelf de macht over alle zeeën. Ze verandert zichzelf in een reus en veroorzaakt een draaikolk die enkele scheepswrakken naar de oppervlakte brengt. Terwijl Ursula Ariël probeert te vermoorden met de drietand, klimt Erik aan boord van een van deze wrakken. Hij koerst recht op Ursula af en doodt haar door haar aan de scherpe punt voor aan het schip te spietsen.

Nu Ursula gedood is, worden al haar gevangenen weer normaal. Triton besluit alsnog te zwichten voor de hartewens van zijn dochter; hij geeft Ariël opnieuw benen, en nu voor altijd, zodat Ariël, nu als echte mens, met Erik kan trouwen. Triton besluit nu maar vriendschap te sluiten met de mensen.

Rolverdeling

Ariël, Botje (Flounder) en Sebastiaan

Engelse stemverdeling

Acteur Personage
Benson, Jodi Jodi BensonPrinses Ariël/Vanessa
Barnes, Christopher Daniel Christopher Daniel BarnesPrins Eric
Carroll, Pat Pat CarrollUrsula
Wright, Samuel E. Samuel E. WrightSebastiaan (Sebastian)
Marvin , Jason Jason MarvinBotje (Flounder)
Mars, Kenneth Kenneth MarsKoning Triton
Hackett, Buddy Buddy HackettJutter (Scuttle)
Wright, Ben Ben WrightGrimsby
Edwards, Paddi Paddi EdwardsGruwel en Griezel (Flotsam & Jetsam)
McClurg, Edie Edie McClurgCarlotta de huishoudster
Robertson, Kimmy Kimmy RobertsonAriël zusters
Vasicek, Caroline Caroline Vasicek
Ryan, Will Will RyanHarold het zeepaardje
Welker, Frank Frank WelkerMax, Eric's hond
Auberjonois, René René AuberjonoisChef Louis

Nederlandse stemverdeling

Acteur Personage
Vlasblom, Laura Laura VlasblomPrinses Ariël/Vanessa
Gelderman, Diederik Diederik GeldermanPrins Erik
Frijda, Nelly Nelly FrijdaUrsula
Broos, Huib Huib BroosKoning Triton
Gumbs, Freddy Freddy GumbsSebastiaan
Stoelinga, Egbert Egbert StoelingaBotje
sr., John Kraaijkamp John Kraaijkamp sr.Jutter
Lagarde, Alfred Alfred LagardeGruwel en Griezel
Gelderman, Arnold Arnold GeldermanChef Louis & Harold Het Zeepaardje
Lutz, Ton Ton LutzGrimbert
Libosan, Trudy Trudy LibosanCarlotta De Huishoudster

Piraten: Pim Roos, Edward Reekers, Sjef Poort en Ruurd Boes.

Ariels zussen: Marloes van den Heuvel, Jody Pijper, Dian Senders en Bernadette Kraakman.

Zeewezens: Pim Roos, Edward Reekers, Sjef Poort, Ruurd Boes, Marloes van den Heuvel, Jody Pijper, Dian Senders en Bernadette Kraakman.

Achtergrond

Productie

De Kleine Zeemeermin was de eerste Disney-animatiefilm sinds dertig jaar die was gebaseerd op een reeds bestaand sprookje. De laatste van dit soort was Doornroosje uit 1959.

Disney had eind jaren 30 reeds plannen om De Kleine Zeemeermin te ontwikkelen. Plannen voor de film bestonden al sinds het uitkomen van Sneeuwwitje en de zeven dwergen, maar werden door verschillende omstandigheden steeds uitgesteld.

De film bestaat voor meer dan 80% uit speciale effecten. Dit was de laatste animatiefilm van Disney die in 1000 kleuren met de hand werd gekleurd. Er komen meer dan 1100 achtergronden aan te pas. Het duurde bijna een jaar om de twee minuten durende stormscène te maken.

Meer dan 400 technici en tekenaars werkten 3 jaar aan de film. Sherri Stoner werd gebruikt als model voor Ariël. Animators baseerden hun werk ook op een foto van Alyssa Milano.

Het script van de film wijkt op een aantal punten aanzienlijk af van het oorspronkelijke verhaal van Andersen, met name het einde. In het sprookje verandert de zeemeermin bijvoorbeeld van verdriet in schuim nadat haar prins met een ander is getrouwd. Plots van de oorspronkelijke verhalen werden voor Disney-verfilmingen vaak aangepast om de films geschikt te maken voor een jong publiek.

Filmmuziek

De kleine zeemeermin werd gezien als "de film die Broadway in de animatiefilms bracht".[1] Alan Menken schreef de muziek voor de film, en werkte samen met Howard Ashman aan veel van de gezongen nummers.

Nederlandse Soundtrack

  1. "Vadems Benee" - Koor
  2. "Generiek" - Instrumentaal & Koor
  3. "Fanfare" - Instrumentaal
  4. "Dochters Van Triton" - Koor
  5. "Dat Is Mijn Wens" - Laura Vlasblom
  6. "Diep In De Zee" - Freddy Gumbs & Koor
  7. "Dat Is Mijn Wens (Reprise) - Laura Vlasblom
  8. "Al Die Kommer En Kwel" - Nelly Frijda
  9. "Les Poissons" - Arnold Gelderman
  10. "Kus Haar Dan" - Freddy Gumbs & Koor
  11. "Vuurwerk" - Instrumentaal
  12. "Het Sprongetje" - Instrumentaal
  13. "De Storm" - Instrumentaal
  14. "De Vernietiging Van De Grot" - Instrumentaal
  15. "Gruwel En Griezel" - Instrumentaal
  16. "Het Koninkrijk Rond" - Instrumentaal
  17. "Slapengaan" - Instrumentaal
  18. "De Huwelijksaankondiging" - Instrumentaal
  19. "Eric Schiet Te Hulp" - Instrumentaal
  20. "Een Goed Einde" - Instrumentaal & Koor

Ontvangst

Na het succes van het gedeeltelijk geanimeerde Who Framed Roger Rabbit een jaar eerder, was dit de eerste complete animatiefilm sinds jaren die weer succesvol was voor de Disney Studio's. De kleine zeemeermin wordt dan ook vaak gezien als de eerste in de reeks die de animatiefilms van Disney weer nieuw leven inblies, na een aantal geflopte films uit de jaren 80. Met deze film begon een tijdperk dat onder fans en critici nu bekendstaat als de "Disney-renaissance".

Sequels en nalatenschap

De Kleine Zeemeermin was zo succesvol dat de film twee vervolgen kreeg. Ook werd er in de periode 1992-1994 een tv-serie uitgezonden. Ook werden er meerder musicalversies van de film gemaakt, zowel op Broadway als in Nederland. Verder is het personage Ariel als onderdeel van de "Disney Princess Group" een van de meest succesvolle Disneykarakters ooit geworden.

De kleine zeemeermin kreeg een eigen tv-serie, uitgezonden van 1991 tot 1994 in Amerika. Deze serie kwam pas in 1998 op de Nederlandse tv. Voorheen waren er al wel videobanden van de eerste paar afleveringen uitgebracht in Nederland. De serie speelt zich af voor de originele eerste film. Hoeveel jaar er tussen de serie en de film zit is niet bekend.

Speciaal voor de Nederlandse markt verscheen ook het tijdschrift De Kleine Zeemeermin. Er werden overigens maar 5 nummers uitgebracht tussen 1994-95. In die tijdschriften stonden onder anderen stripverhalen met Ariël en spelletjes.

Verfilmingen

De film kreeg twee vervolgen in de vorm van direct-naar-videofilms: De kleine zeemeermin II: terug in de zee (2000) en De kleine zeemeermin: Ariel, hoe het begon (2008). Hierin gaat onder andere over het dochtertje van Ariël, Melody die net als Ariël vroeger verlangt naar een wereld waar ze geen deel van uitmaakt, in dit geval de zee. Ariël moet er alles aan doen om te zorgen dat Melody niet in de kwade handen van Zeeheks Morgana valt, die de zus is van de in de eerste film overleden Ursula. De kleine zeemeermin: Ariel, hoe het begon, begint een jaar voor de eerste originele film De kleine zeemeermin. De film vertelt het verhaal van Ariëls moeder die veel van muziek houdt. Het onderwater koninkrijk Atlantica leeft in vrede en harmonie samen, tot op de dag dat Koningin Athena omkomt bij een ongeluk met een piratenschip. Koning Triton besluit om alle muziek te verbannen uit Atlantica. Ariël moet samen met haar 6 zussen proberen muziek, liefde, en harmonie terug te brengen in het koninkrijk Atlantica.

Verder verscheen het personage Ariël in de tv-series The House of Mouse, en Sofia The First (Sofia Het Prinsesje).

Musical

In 2007 verscheen er een musicalversie van The Little Mermaid klaar voor Broadway. Deze musical speelde van 2008 tot 2009. In 2012 werd deze musical ook vertoond in Nederland, met andere decors en aanpassingen aan het script en de liedjes. Deze musical speelde van 2012 tot 2013.

Live-action remake

In mei 2016 kondigde Disney aan te werken aan een live-action remake van 'De Kleine Zeemeermin'. Alan Manken zal terugkeren als componist en zal nieuwe nummers schrijven. Lin-Manuel Miranda zal teksten schrijven voor de nieuwe nummers. Rob Marshall zal de film regisseren. Een exacte première-datum is nog niet bekend gemaakt.

Overig

  • De mythologische koning Triton is in dit verhaal geen mythische maar een echt bestaande persoon. Als Triton in de openingsscène arriveert, zijn Mickey Mouse, Goofy, en Donald Duck heel even te zien als meerminnen tussen het publiek.
  • Ariël heeft nog 6 zussen: Aquata, Andrina, Arista, Attina, Adella en Allana.
  • De kleur van de vissenstaart van Ariël moest nog ontwikkeld worden, daarom gaven ze die kleur de naam Ariël.
  • De Kleine Zeemeermin verscheen ruim een jaar na de Amerikaanse première in november 1989, in de Nederlandse bioscopen in 1990.
  • De film verscheen op video in 1991.
  • De film werd nogmaals uitgebracht op video in 1998, 7 jaar later en voor de eerste keer digitaal gerestaureerd op dvd in 1999.
  • Disney heeft de film in oktober 2006 (7 jaar na de dvd release) heruitgegeven als 2 disc special edition DVD.
  • Een musicalversie van The Little Mermaid verscheen op Broadway in het najaar van 2007 en speelde tot in de zomer van 2009. Een aangepaste versie van de Broadwaymusical met nieuwe decors en een aangepast scenario verscheen in Nederland in het voorjaar van 2012 en speelde tot in de zomer van 2013
  • De film is 7 jaar na de special edition dvd uit 2006, opnieuw op DVD, voor de allereerste keer op Blu-ray en als (3D Blu-Ray in Amerika) verschenen, in september en oktober 2013.
  • De Kleine Zeemeermin was het eerste sprookje van Andersen waar een Disney-verfilming van werd gemaakt. Andersens verhaal De sneeuwkoningin werd in 2013 door Walt Disney Studios bewerkt als Frozen.
  • De kleuren van de regenboog zijn in "De kleine zeemeermin" in de verkeerde volgorde afgebeeld.

Prijzen

Academy Award
Grammy Award
  • Beste opname voor kinderen (Winnaar)
  • Beste nummer uit een Speelfilm (Winnaar)
Golden Globe
  • Beste Originele muziek (Alan Menken) (Winnaar)
  • Best Origineel nummer uit een Speelfilm voor Under the Sea (Howard Ashman, Alan Menken) (Winnaar)
Overig
  • Golden Screen
  • "Los Angeles Film Critics Association Award" voor "Beste Animatie" (1989)
  • "Young Artist Award" voor "Beste familiespeelfilm, avontuur/animatie" (1990)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.