Artemisia oelandica

Artemisia oelandica is een zeldzame plant uit het geslacht Artemisia (alsem) die endemisch is voor het eiland Öland in Zweden.

Artemisia oelandica
IUCN-status: Gevoelig[1] (2011)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Magnoliophyta (Bloemplanten)
Klasse:Liliopsida
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Anthemideae
Geslacht:Artemisia (Alsem)
Soort
Artemisia oelandica
(Besser) Krasch. (1792)
Portaal    Biologie

De soort is nauw verwant aan en sterk gelijkend op de meer algemene Artemisia laciniata en beide worden door sommige bronnen als één soort beschouwd.

Naamgeving en etymologie

  • Synoniem: Artemisia laciniata Willd.
  • Zweeds: Alvarmalört

De botanische naam Artemisia is afgeleid van de Griekse god van de jacht Artemis. De soortaanduiding oelandica is een latinisering van de vindplaats Öland.

Kenmerken

Artemisia oelandica is een kleine, overblijvende plant met opgaande, bijna onbehaarde bloemstengels tot 7 cm hoog. De plant vormt vaak dichte tapijten van vegetatieve wortelrozetten. De bladeren zijn eveneens kaal, kort en breed, tweemaal geveerd met puntige bladslipjes en volledig groen.

De bloemen staan in kleine bolvormige hoofdjes met uitsluitend gele buisbloemen, die gegroepeerd zijn in een lange, smalle tros.

De bloeitijd is van augustus tot september.

Habitat en verspreiding

Artemisia oelandica heeft een voorkeur voor droge, kalkrijke bodems in volle zonlicht, zoals kalkgraslanden en op alvar.

Het is een zeldzame endemische plant voor het eiland Öland voor de kust van Zweden, waar het vooral voorkomt op het kalkplateau Stora Alvaret. In 1993 zou de soort ook zou gevonden zijn in het district Luga, ten zuiden van Sint Petersburg, alhoewel het daar over de zustersoort Artemisia laciniata zou kunnen gaan.

De plant wordt vooral bedreigd door de natuurlijke successie, waardoor de graslanden waar hij zich thuis voelt langzaam terug verbossen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.