Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945

De Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 is een Nederlandse stichting die aanvankelijk als doel het uitloven van twee prijzen had: een voor de letterkunde en een voor de beeldende kunst. Ze wilde daarmee de oprichter van het kunstenaarsverzet, beeldhouwer Gerrit van der Veen, en daarnaast de andere in de concentratiekampen omgekomen of gefusilleerde kunstenaars en wetenschappers die tot de verzetsgroep behoorden eren.

Prijsuitreiking 1952 aan Charley Toorop en Maurits Uyldert

De Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 is op 18 januari 1946 opgericht door Jaap Bot, Leo Braat, L.J.A. van Dijk, Henriëtte van Eyk, Suzy van Hall, R.F. van Heusden en Koos Schregardus. In de oprichtingsakte van de stichting worden onder andere de volgende namen van gevallen kunstenaars en wetenschappers genoemd: Willem Arondeus, Johan Brouwer en Johan Limpers. Voorzitter van de stichting is prof.dr. Etty Mulder.

Monument

Gerrit van der Veen - Monument voor het kunstenaarsverzet door Carel Kneulman (gedraaid brons, 1973)

In opdracht van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 maakte Carel Kneulman een monument ter nagedachtenis aan het kunstenaarsverzet. Het monument uit 1973, dat de naam: Gerrit van der Veen - Monument voor het kunstenaarsverzet mee kreeg, staat aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.[1][2]

Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet

Prijsuitreiking 1964. V.l.n.r. Pieter 't Hoen, Anne Berendsen, Leo Vroman, R.P. Cleveringa en Jan Smallenbroek

Tussen 1949 en 1964 kende de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet voor de literatuur, beeldende kunst en muziek toe aan:[3]

Verzetsprijs van de Stichting Kunstenaarsverzet

Van 1987, bij de herdenking van veertig jaar bevrijding, tot 1997 kende de stichting opnieuw een prijs toe. Ditmaal betrof het de Verzetsprijs van de Stichting Kunstenaarsverzet:

Erepenning van de Stichting Kunstenaarsverzet

Een bronzen legpenning, in 1956 ontworpen door Paul Grégoire werd uitgereikt aan:[7]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.