Turken in Roemenië

De Turkse minderheid in Roemenië (Roemeens: Turcii din România, Turks: Romanya Türkleri) bestaat volgens de volkstelling van 2011 uit 28.226 personen (ofwel 0,15% van de Roemeense bevolking).[1] Nagenoeg alle Roemeense Turken wonen in de historische regio Dobroedzja in het zuidoosten van het land, vooral in de districten Constanța (21.014 personen) en Tulcea (1.891 personen). In de hoofdstad Boekarest wonen 2.388 etnische Turken. Dobromir is de enige gemeente met een Turkse meerderheid (58% van de bevolking in 2011).

Verspreiding van de Turkse minderheid per gemeente

Geschiedenis

De Turkse gemeenschap in Roemenië leeft al eeuwenlang op het huidige Roemeense grondgebied.

  • In de vijftiende eeuw kwamen Ottomaanse, islamitische Turken, die Dobroedzja tot een van de provincies van hun rijk maakten.
  • In 1812 annexeerde het Russische rijk Bessarabië, toen nog onderdeel van het Ottomaanse grondgebied ten noorden van de Donau-delta en bekend als Boedzjak, waar een grote moslimbevolking leefde (Turken, Nogai-Tataren en Krim-Tataren). De Russische tsaren legden het Ottomaanse Rijk destijds een bevolkingsoverdracht op: de moslims van de Boedzjak werden naar Dobroedzja verdreven, in ruil voor ongeveer twintigduizend orthodoxe-christelijke families, zoals Bulgaren (Bessarabische Bulgaren, tegenwoordig woonachtig in Oekraïne) en Gagaoezen.
  • In het eerste decennium van de 21e eeuw vestigden duizenden Turken uit Turkije, vaak afstammelingen van Dobroedzjaanse Turken die het land waren ontvlucht tijdens de communistische dictatuur, zich in Roemenië om bedrijven te openen of het land verder te ontwikkelen.

Bevolking

Volgens de volkstelling van 2011 is de Turkse gemeenschap stedelijker dan het nationale gemiddelde (24% van hen woont in plattelandsgemeenten tegen gemiddeld 46%).

Religie

De Turkse minderheid onderscheidt zich ook op het gebied van religie, want de meeste van hen zijn, in tegenstelling tot de rest van Roemenië, islamitisch (97% is moslim en 2% is orthodox).

Een moskee in de stad Constanța

Taal

Van de Roemeense Turken verklaarde 85% de Turkse taal als moedertaal te hebben, terwijl 14% de Roemeense taal als moedertaal sprak.

Onderwijs

De Turkse bevolking is veel lager opgeleid dan de Roemeense bevolking: 91% van hen heeft geen hoger onderwijs gevolgd tegen 96% gemiddeld. Meer dan 15% ging niet verder dan het basisonderwijs (gemiddeld 3%) en 11% van de Turkse bevolking is analfabeet.

Politiek

In 1990 vormden de Roemeense Turken, samen met de Tataarse minderheid van Roemenië, de Democratische Unie van Turko-Islamitische Tataren in Roemenië (Roemeens: Uniunea Democrată a Tatarilor Turco-Musulmani din România).

Referenties

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Turcs de Roumanie op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.