Teruel (stad)

Teruel is een gemeente in en hoofdstad van de Spaanse provincie Teruel in de regio Aragón met een oppervlakte van 440 km². In 2006 telde Teruel 34.240 inwoners en daarmee is de stad de dunstbevolkte provinciehoofdstad van Spanje. Het is tevens de hoofdstad van de comarca Comunidad de Teruel.

Teruel
Gemeente in Spanje
  

Situering
Autonome regioAragón
Provincie
Comarca
Teruel
Comunidad de Teruel
Coördinaten40° 21 NB, 1° 6 WL
Algemeen
Oppervlakte440 km²
Inwoners (1-1-2016)35.564
(81 inw./km²)
Provincie- en gemeentecode44.216
http://www.teruel.net/
Portaal    Spanje

Teruel bevindt zich aan de samenvloeiing van de rivieren Guadalaviar en Alfambra op een hoogte van 915 m boven de zeespiegel. Het lokale klimaat wordt gekenmerkt door koude winters en droge, warme zomers. De stad is voornamelijk bekend om haar rauwe ham, die een eigen denominación de origen (herkomstaanduiding) heeft, en om haar mudejarkunst, door de UNESCO erkend werd als Werelderfgoed.

Belangrijke toeristische bezienswaardigheden zijn de talloze gebouwen in mudejarstijl, het mausoleum van de Geliefden van Teruel (het praalgraf van twee middeleeuwse geliefden, Diego Marcilla en Isabel Seguras, die beiden van smart stierven toen Isabel gedwongen werd om met een ander te trouwen), het paleontologische centrum Dinópolis en de omringende natuur.

De mudejarkunst herinnert aan het rijke multiculturele verleden van de stad. Hoogtepunten van deze stijl in Teruel zijn o.a. de kerk van Santa María, de kathedraal van het bisdom van Teruel en de torens van El Salvador, San Martín en San Pedro. Het mooiste uitzicht op de stad en haar omgeving heeft men vanaf de Mirador de Los Mansuetos, aan de camino de Santa Bárbara.

Kathedraal van Teruel

Demografische ontwikkeling

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen
Opm.: In 1930 werd de gemeente Concud geannexeerd en in 1981 werden de gemeenten Aldehuela, Campillo, Castralvo, Caudé, Tortajada, Valdecebros en Villalba Baja geannexeerd

Geboren

Zie de categorie Teruel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.