Aragón (regio)

Aragón (Nederlands, verouderd: Arragon, Arragonië) is een van de zeventien autonome regio's (deelstaten) van Spanje met meer dan 1,3 miljoen inwoners, gelegen in het noordoosten van Spanje. De hoofdstad van Aragón is Zaragoza.

Aragón
Regio van Spanje
(Details)
Coördinaten41°NB, 1°WL
Algemeen
Oppervlakte47.720 km²
Inwoners (2018)1.308.728
(27 inw./km²)
HoofdstadZaragoza
Politiek
PresidentJavier Lambán (PSOE)
Overig
VolksliedHimno de Aragón
TalenSpaans (officieel), Aragonees, Catalaans
Tijdzone+1
ISO 3166-2ES-AR
Websitewww.aragob.es
Portaal    Spanje

Geografie

Aragón grenst in het noorden aan Frankrijk, in het oosten aan Catalonië, in het zuiden aan Valencia en in het westen aan Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja en Navarra. De noordelijke grens met Frankrijk wordt gevormd door de pieken van de Pyreneeën. Het centrale deel van Aragón is vlakker, hier bevindt zich de stroomvlakte van de Ebro, die de staat van oost naar west doorkruist.

Formigal (Huesca) in de winter

Geschiedenis

Het huidige Aragón was de kern van een middeleeuws koninkrijk, dat in de 15e eeuw heel het oosten van Spanje beheerste en zijn invloed over het westen van de Middellandse Zee uitbreidde tot Italië en Griekenland.

Talen

Aragón heeft slechts één officiële taal, het Spaans, maar in de praktijk worden er op kleinere schaal nog twee andere talen gesproken: het Aragonees in de bergvalleien in het noorden en het Catalaans in een strook in het oosten van de regio, die ook bekendstaat als La Franja. Beide talen worden wettelijk beschermd maar hebben geen officiële status.

Bestuurlijke indeling

Aragón is onderverdeeld in drie provincies:

Provincie Inwonertal Hoofdstad Inwonertal
Huesca 215.846 Huesca 48.530
Teruel 141.091 Teruel 34.240
Zaragoza 912.056 Zaragoza 660.859
Totaal 1.269.067

Cultuur

Aragón beschikt over twee regionale bladen, Heraldo de Aragón en El Periódico de Aragón, die naast de landelijke pers gelezen worden.

Zie ook

Zie de categorie Aragon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.