Belgisch provinciaal voetbal

Het Belgisch provinciaal voetbal is een verzameling van voetbalreeksen die in België binnen een provincie gespeeld worden.

Algemeen

De reeksen vormen de lagere afdelingen in de competitiehiërarchie, en staan onder de nationale reeksen. De reeksen zijn ingedeeld onder Voetbal Vlaanderen en ACFF volgens tien provincies: elke provincie heeft haar eigen competitiereeksen. In elk van deze provincies zijn er vier niveaus, uitgezonderd in Luxemburg waar er slechts drie zijn. Het aantal reeksen dat er op elk niveau bestaat is afhankelijk van de provincie en het aantal aanwezige clubs. Het hoogste niveau, Eerste Provinciale, bevat telkens slechts één reeks. De beste teams in elk van de tien reeksen Eerste Provinciale promoveren op het eind van het seizoen naar de Derde klasse amateurs. Lager gerangschikte teams kunnen ofwel rechtstreeks promoveren, ofwel enkele eindrondematchen spelen. Degradaties dieper in de reeksen worden beïnvloed door het aantal provinciegenoten dat uit de nationale afdelingen naar de provinciale reeksen zakt.

Eerste Provinciale

Er zijn tien reeksen Eerste Provinciale. Dit zijn de hoogste provinciale reeksen, of het zesde niveau in de hiërarchie van het voetbal in België. De clubs uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mogen kiezen of ze deelnemen aan de Vlaams-Brabantse of Waals-Brabantse competitie.

Voetbal Vlaanderen:

ACFF:

Normaal seizoen

Tot 2015-16 bestaat elke reeks uit 16 clubs. Het normale seizoen beslaat dus 30 speeldagen, die meestal op zondag worden afgewerkt. De negen winnaars van het normale seizoen promoveren naar Bevordering, net als de tweede geplaatsten uit de drie meest actieve provincies van het voorbije seizoen (dit zijn de provincies met het grootst aantal actieve clubs in alle nationale en provinciale reeksen). Deze twaalf clubs vervangen de drie laatst geëindigde teams uit elk van de vier reeksen in Derde amateur. De zes andere tweede geplaatste clubs mogen aantreden op de tweede speeldag van een eindronde met enkele ploegen uit derde amateur.

Aangezien elk team dat degradeert uit derde amateur in de provinciale reeks van zijn eigen provincie moet terechtkomen, kan het aantal ploegen dat hierdoor terechtkomt in een bepaalde Eerste Provinciale reeks variëren. Om dit op te vangen kan het gebeuren dat meer teams dan gewoonlijk degraderen van Eerste naar Tweede provinciale, zodat het totaal aantal teams in een reeks constant blijft.

In elke provincie kan men zelf beslissen hoe men een degradatie- en promotie-eindronde met eerste- en tweedeprovincialers organiseert, er moeten wel minstens twee teams rechtstreeks degraderen naar Tweede Provinciale.

Eindronde derde amateur en Eerste Provinciale

De eindronde tussen derde amateur en Eerste Provinciale wordt tot 2015-16 gespeeld met de op drie na laatste (13de) geëindigde ploegen uit derde amateur uit elk van de vier reeksen in Derde amateur en de zes eersteprovincialers die tweede eindigden en zich niet rechtstreeks plaatsten voor promotie. De eindronde wordt in drie speeldagen afgewerkt. Op de eerste speeldag worden de vier ploegen uit derde amateur twee-aan-twee uitgeloot en komen zo tegen elkaar uit. De twee teams die hun duel winnen mogen in Derde amateur blijven spelen. De twee verliezende teams moeten verdergaan naar de tweede speeldag. Op de tweede speeldag worden de twee verliezende ploegen uit derde amateur samen met zes eersteprovincialers (van elke provincie één, behalve voor de drie provincies die de meeste ploegen telt over alle nationale en provinciale reeksen en die daarvoor drie rechtstreekse stijgers kent)over vier wedstrijden verdeeld. De ploegen uit derde amateur kunnen niet tegen elkaar uitkomen. Op de derde speeldag spelen de winnaars van deze vier wedstrijden twee finales, maar opnieuw komen de ploegen uit derde amateur niet tegen elkaar uit. De winnaars promoveren naar derde amateur (of kunnen zo het behoud verzekeren indien de club al in derde amateur zat).

Tweede Provinciale

Tweede Provinciale is het tweede niveau in het provinciaal voetbal, of het zesde niveau in het voetbal in België. Oost-Vlaanderen, Brabant, Luik, Luxemburg en Henegouwen hebben drie reeksen in Tweede Provinciale. Namen, Antwerpen, West-Vlaanderen en Limburg hebben er twee. Elke reeks telt 16 ploegen. Het promotie- en degradatiesysteem wordt jaarlijks per provincie vastgelegd.

Derde Provinciale

Het aantal reeksen in Derde Provinciale, bij de mannen, varieert per provincie, en is in 2006 als volgt verdeeld:

  • West-Vlaanderen: 3
  • Oost-Vlaanderen: 5
  • Antwerpen: 3
  • Limburg: 3
  • Brabant: 6
  • Henegouwen: 4
  • Namen: 3
  • Luik: 4
  • Luxemburg: 6

Tussen haakjes staat het aantal teams per reeks wanneer dit afwijkt van de gebruikelijke 16. Promotie en degradatie wordt ook hier per provincie beslist.

Vierde Provinciale

Vierde Provinciale is de laagste reeks in het provinciaal voetbal, uitgezonderd in Luxemburg, waar Derde Provinciale het laagste is. Vierde Provinciale is het negende niveau in het voetbal in België. Promotie wordt jaarlijks per provincie vastgelegd.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.