Ruthenium(IV)oxide

Ruthenium(IV)oxide (RuO2) is een oxide van het transitiemetaal ruthenium. De stof komt voor als blauw-zwarte reukloze vaste stof, die onoplosbaar is in water. Het komt ook voor als hydraat.

Ruthenium(IV)oxide
Structuurformule en molecuulmodel
Kristalstructuur van ruthenium(IV)oxide
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
RuO2
IUPAC-naamruthenium(IV)oxide
Andere namenrutheniumdioxide
Molmassa133,0688 g/mol
SMILES
O=[Ru]=O
InChI
1S/2O.Ru
CAS-nummer12036-10-1
EG-nummer234-840-6
PubChem82848
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Waarschuwing
H-zinnenH319
EUH-zinnengeen
P-zinnenP305+P351+P338
LD50 (ratten)(oraal) 4580 mg/kg
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurblauw-zwart
Dichtheid6,97 g/cm³
Sublimatiepunt1200 °C
Onoplosbaar inwater
Geometrie en kristalstructuur
Kristalstructuurtetragonaal
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Ruthenium(IV)oxide kan bereid worden door oxidatie van elementair ruthenium met een stoichiometrische equivalent zuurstofgas:

Daarnaast kan het bereid worden door oxidatieve hydrolyse van rutheniumhalogeniden:

Alternatieve methoden zijn

Kristalstructuur en eigenschappen

Ruthenium(IV)oxide neemt een tetragonale kristalstructuur aan, vergelijkbaar met die van titanium(IV)oxide of rutiel, alsook tal van andere metaaloxiden. Door zijn structuur vormt de verbinding gemakkelijk hydraten. Deze hydraten zijn kristallijn en bezitten een blauwe kleur. Ruthenium(IV)oxide behoort tot ruimtegroep P42/mnm.

Door diens oxiderende eigenschappen reageert ruthenium(IV)oxide zeer heftig met reductoren.

Toepassingen

Ruthenium(IV)oxide wordt zeer uitvoerig aangewend bij de coating van titaniumanoden voor de elektrolytische productie van chloorgas en de fabricage van weerstanden en geïntegreerde schakelingen.

De vaste stof wordt gebruikt voor het doperen van cadmium(II)sulfide, omdat dit optreedt als fotokatalysator bij de splitsing van waterstofsulfide. Dit kan gebruikt worden bij het verwijderen van dit gas in olieraffinaderijen en andere industriële installaties. Daarbij komt waterstofgas vrij, dat kan gebruikt worden bij de productie van ammoniak en methanol.

Ruthenium(IV)oxide wordt verder gebruikt als hoofdcomponent in de katalysator bij het Deacon-proces, waarbij waterstofchloride wordt geoxideerd tot chloorgas.

Toxicologie en veiligheid

Ruthenium(IV)oxide is op zich weinig toxisch, omdat het onoplosbaar is in water. Oxidatie kan echter leiden tot vorming van het zeer toxische en vluchtige ruthenium(VIII)oxide.

De stof is irriterend voor de huid, de ogen en de slijmvliezen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.