Ruthenium(VIII)oxide

Ruthenium(VIII)oxide (RuO4) is een goudgele vaste stof die vooral in de elektronenmicroscopie vrij regelmatig wordt toegepast om preparaten te kleuren.

Ruthenium(VIII)oxide
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van ruthenium(VIII)oxide
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
RuO4
IUPAC-naamruthenium(VIII)oxide
Molmassa165,0676 g/mol
SMILES
O=[Ru](=O)(=O)=O
InChI
1S/4O.Ru
CAS-nummer20427-56-9
EG-nummer243-813-8
PubChem119079
BeschrijvingGoudgeel poeder
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Gevaar
H-zinnenH272 - H315 - H319 - H335
EUH-zinnengeen
P-zinnenP220 - P261 - P305+P351+P338
OpslagBewaren bij 2-8°C, afgesloten van het licht
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvast
Kleurgoudgeel
Dichtheid3,29 g/cm³
Smeltpunt25,4 °C
Kookpunt40 °C
Goed oplosbaar inchloroform, tetrachloormethaan
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Ruthenium(VIII)oxide kan bereid worden door oxidatie van ruthenium(III)chloride met natriumperjodaat:

Toepassingen

Het kleuren van elektronenmicroscopische preparaten heeft niet te maken met kleuren maar zorgt voor een beter contrast. Een ander veel hiervoor gebruikte verbinding is osmium(VIII)oxide, maar ruthenium(VIII)oxide is reactiever. Er zijn bijvoorbeeld polymeren die wel door ruthenium en niet door osmium ingekleurd (gestained) worden.

Toxicologie en veiligheid

Ruthenium(VIII)oxide is een vrij gevaarlijk materiaal: als achtwaardige ruthenium-verbinding is het een extreem sterke oxidator. Dit betekent dat het met grote omzichtigheid gebruikt moet worden. Het gas reageert namelijk met ieder organisch materiaal, de hoornvliezen daarbij inbegrepen en dat kan tot permanente beschadiging van de ogen leiden. Ruthenium gaat daarbij namelijk in een lagere oxidatietoestand over en aangezien deze vormen niet meer gasvormig zijn kleurt het neergeslagen metaal de meeste voorwerpen waar het mee in aanraking komt zwart.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.