Resolutie 1161 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1161 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 9 april 1998.

Resolutie 1161
Van deVN-Veiligheidsraad
Datum9 april 1998
Nr. vergadering3870
CodeS/RES/1161
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
OnderwerpRwanda
BeslissingReactiveerde de onderzoekscommissie naar illegale wapenstromen in het Grote Merengebied.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1998
Permanente leden
Niet-permanente leden
 Brazilië ·  Bahrein ·  Costa Rica ·  Gabon ·  Gambia ·  Japan ·  Kenia ·  Portugal ·  Slovenië ·  Zweden
Zicht op de Kigaliberg; Kigali, Rwanda.

Achtergrond

Toen Rwanda een Belgische kolonie was werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elite die de grote Hutu-minderheid wreed onderdrukte. Na de onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef aanslepen en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met westerse steun werden zij echter verdreven.

In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen.

Inhoud

Waarnemingen

Het geweld in Rwanda en bij uitbreiding het Grote Merengebied was nog steeds aan de gang. Ook kregen voormalige Rwandese regeringssoldaten en milities wapens aangeleverd ondanks het feit dat er een embargo was opgelegd. Het was noodzakelijk dat het onderzoek hiernaar, dat vanwege het vele geweld was opgeschort, werd hervat. Verder moest ook het vluchtelingenprobleem opgelost worden en moesten haatdragende radio-uitzendingen en pamfletten gepareerd worden.

Handelingen

De secretaris-generaal werd gevraagd de Internationale Onderzoekscommissie te reactiveren met volgend mandaat:

a. Informatie over wapenverkopen, -leveringen, en -transporten naar Rwandese milities in het Grote Merengebied onderzoeken,
b. De partijen die hieraan deelnemen identificeren,
c. Aanbevelingen doen inzake de illegale wapenstroom.

Aan alle landen werd gevraagd hieraan mee te werken. De landen in het Grote Merengebied werden opgeroepen te zorgen dat hun grondgebied niet als uitvalsbasis werd gebruikt door gewapende groepen. Ten slotte werd de Commissie gevraagd om binnen 3 maanden na haar reactivatie met besluiten te komen, nog eens 3 maanden later gevolgd door een eindrapport met aanbevelingen.

Verwante resoluties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.