Pieter Waterdrinker

Pieter Waterdrinker (Haarlem, 17 oktober 1961) is een Nederlandse schrijver en journalist.[1] Waterdrinker is geboren als Pieter Arie Johannes van der Sloot, Waterdrinker is de achternaam van zijn moeder die hij later officieel aannam.

Pieter Waterdrinker
foto: Julia Klotchkova
Algemene informatie
Volledige naamPieter Arie Johannes Waterdrinker
Geboren17 oktober 1961
GeboorteplaatsHaarlem
Land Nederland
Beroepauteur, journalist
Werk
Jaren actief1998 - heden
UitgeverijDe Arbeiderspers / Prometheus / Nijgh & Van Ditmar
Dbnl-profiel
[dode link] Website
Portaal    Literatuur

Biografie

Waterdrinker groeide op in een familiehotel in Zandvoort. Hij studeerde Russisch, Frans, en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, woonde daarna lange tijd op de Canarische Eilanden en werkte als journalist voor onder meer De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. In 1996 vestigde de auteur zich in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder zijn boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon.

Waterdrinker woont al twintig jaar samen met de Russische filologe en kookboekenschrijfster Julia Klotchkova, afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg.

In 2018 was Waterdrinker te gast in het programma Zomergasten.

Affaire-Waterdrinker

Rondom zijn debuutroman Danslessen ontstond een rel toen de toenmalige Zandvoortse burgemeester Rob van der Heijden besloot een klacht in te dienen wegens smaad en antisemitisme. Het Openbaar Ministerie ging vervolgens over tot vervolging. Waterdrinker werd na veroordeling door de politierechter bij het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken.[2] De Hoge Raad liet het arrest van het hof in stand.[3]

De zaak is inmiddels - samen met het fameuze "Ezelproces" rondom Gerard Reve en de "Katholiekenaffaire" van W.F. Hermans - een cause célèbre in de Nederlandse juridische literatuur. De uitkomst van de Katholiekenaffaire, dat de uitingen van romanpersonages niet voor rekening van de auteur kunnen komen, werd "bevestigd" door de uitkomst van de "affaire-Waterdrinker".

Thematiek

Veel van Waterdrinkers boeken zijn lovend ontvangen. Een belangrijk thema in zijn romans is de onmogelijkheid van de liefde, het falen van de mens in het bereiken van het geluk, of, zoals het Vlaamse tijdschrift Ons Erfdeel het omschreef, "de 'hardcore' van de menselijke ziel". Inmiddels is zijn werk in het Engels, Duits en Russisch vertaald en zijn de internationale filmrechten van zijn roman Duitse bruiloft verkocht.

In februari 2010 verscheen Waterdrinkers zevende boek De dood van Mila Burger, een roman over een Russische vrouw die na tien jaar verblijf in Holland voor het eerst terugkeert naar haar vaderland. Op basis van deze roman wordt nu een opera gemaakt. Lenins Balsem werd genomineerd voor zowel de Halewijnprijs als de Libris Literatuur Prijs. In april 2014 verscheen Waterdrinkers negende boek De correspondent, een literaire autobiografie, die wederom alom lovend werd ontvangen.

Waterdrinker gold lange tijd als een writer's writer, een schrijver die slechts gewaardeerd wordt door andere schrijvers maar zonder succes blijft onder het grote publiek. Nu wordt Waterdrinker echter zowel nationaal als internationaal geprezen. Hij werd genomineerd voor de Literatuurpijs Gerard Walschap, de Bob den Uyl-prijs, de Libris Literatuur Prijs, alsook voor de prestigieuze Engelstalige International IMPAC Dublin Literary Award 2011. Zijn in 2017 verschenen autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 werd een bestseller. In 2018 werd de Tzumprijs voor de beste literaire zin aan hem toegekend.

Bibliografie

Boeken
  • Danslessen (1998)
  • Kaviaar en ander leed (2000)
  • Liebmans ring (2001)
  • Een Hollandse romance (2003)
  • Duitse bruiloft (2005)
  • Montagne Russe (2007)
  • De dood van Mila Burger (2010)
  • Lenins balsem (2013)
  • De Correspondent (reisverhaal) (2014)
  • Poubelle (2016)
  • Tsjaikovskistraat 40 (2017)
  • Een dame in Kislovodsk (verhalen) (2017)


Bibliofiel
  • Zingen met Biesheuvel (140 exemplaren, gedrukt door de Avalon Pers te Woubrugge) (2007)
Verhalen
  • 'WA-verzekerd in de Oeral.' In: Met de tank door de voordeur, En andere creatieve vormen van huisvredebreuk uit Propria Cures 1998-2006, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, p.130-141, 2007
  • 'De krochten van Atlantis.' In: De zwijgende kastelen op jouw heuvels, Nederland door Russische ogen, Redactie Otto Boele & Sjeng Scheijen, Uitgeverij Wereldbibliotheek, p.123-139, 2007
  • 'Zingen met Biesheuvel.' In: Hollands Maandblad. Jaargang 2007 (710-721), 2007
  • 'Verslaafd aan de Russische achtbaan.' In: 'Ons Rusland', Elsevier, speciale editie, p.96-97, 2013
  • 'De goudmaker van Soezdal' (Literair Juweeltje) (2013)
  • 'De del van Tomsk' (Literair Juweeltje) (2018)
Over Pieter Waterdrinker

'Belediging en literatuur: Pieter Waterdrinker, Danslessen. Of: zijn Zandvoorters makkelijk te beledigen?' In: De wet van de letter, Literatuur en rechtspraak, Redactie Klaus Beekman & Ralf Grüttemeier, Uitgeverij Athenaeum - Polak & Van Gennep, p.160-179, 2005

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.