Pia Dijkstra

Pietje Aafke (Pia) Dijkstra (Franeker, 9 december 1954) is een Nederlandse politica namens D66. Sinds 17 juni 2010 is zij lid van de Tweede Kamer. Eerder was zij actief als televisiemaker, journalist en televisiepresentatrice.

Pia Dijkstra
Algemene informatie
Volledige naamPietje Aafke Dijkstra
Geboren9 december 1954
FunctieLid Tweede Kamer
Sinds17 juni 2010
PartijD66
ReligieVrijzinnig-protestants
Politieke functies
2010-hedenLid Tweede Kamer
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal    Politiek
Nederland

Studie

Na het gymnasium aan het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden vertrok Dijkstra naar Amsterdam om theologie te studeren aan de Gemeentelijke Universiteit. Deze studie rondde zij niet af.

Radio en televisie

In 1978 had Dijkstra een toevallige ontmoeting met IKON-medewerker Jan Stroes, wat voor haar het begin inluidde van een carrière in de omroepwereld. Ze trad bij de IKON in dienst als voorlichtster, radiomedewerkster en regisseur van kerkdiensten en werkte er zes jaar. In 1981 en 1982 presenteerde ze bij de NCRV-televisie het jongerenprogramma Vogelvrij.

In 1984 maakte ze de overstap naar Radio Nederland Wereldomroep waar ze als programmamaker en presentatrice aan de slag ging. Twee jaar later vertrok ze naar Hier & Nu Radio van de NCRV en in 1988 werd ze een van de vaste gezichten van het NOS Journaal. Op 14 juli 2000 presenteerde ze voor de laatste keer het NOS Journaal. In oktober van datzelfde jaar stapte ze over naar de AVRO. Ze presenteerde daar Hoe bevalt Nederland?, Tien lastige vragen, Studio 2 (een gezamenlijk programma van de omroepen die op Nederland 2 uitzonden), Vinger aan de pols en EenVandaag.

Politiek

Dijkstra stond op de 13e plaats van de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en zou daardoor geen Kamerlid zijn geworden (D66 haalde tien zetels), maar veroverde dankzij 15.705 voorkeurstemmen – elf stemmen boven de kiesdrempel – toch een Kamerzetel. In 2012 stond zij op de negende plaats van de kandidatenlijst en werd zij opnieuw gekozen, ditmaal met 24.886 voorkeurstemmen. In 2017 stond zij op de vierde plaats van de kandidatenlijst en werd zij opnieuw gekozen, ditmaal met 120.557 voorkeurstemmen.

Dijkstra is woordvoerder Volksgezondheid en medisch-ethische onderwerpen. Ze redde onder meer een fonds dat de acceptatie van homoseksualiteit onder ouderen in verzorgingstehuizen stimuleert. Ook diende ze samen met Boris van der Ham een motie in om verplichte voorlichting over homoseksualiteit op alle scholen te geven. Op 8 april 2008 werd Dijkstra voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus, die in opdracht van werkgevers, werknemers en overheid vrouwen met deeltijdbanen gaat stimuleren meer uren te werken. Sinds december 2012 wordt deze motie uitgevoerd. Op 11 juni 2013 werd haar initiatiefwetsvoorstel met collega-Kamerlid Gerard Schouw van D66 om geen nieuwe 'gewetensbezwaarde trouwambtenaren' aan te nemen, aangenomen. Dijkstra bepleitte als Kamerlid automatische donorregistratie (het 'geenbezwaarsysteem')[1] en het toestaan van het kweken van menselijke embryo's voor wetenschappelijke doeleinden en met name voor medische experimenten.[2] Op 13 september 2016 stemde de Tweede Kamer met de kleinst mogelijke meerderheid in met een plan van Dijkstra voor automatische registratie van orgaandonoren, tenzij men bezwaar aantekent. Bij de hoofdelijke stemming bleken 75 Kamerleden voor en 74 tegen de initiatiefwet.[3] Op 6 april 2019 heeft de Hoornvlies Patiënten Vereniging tijdens de 14e Nationale Hoornvliesdag de Hennie Völker-Dieben Award uitgereikt aan Pia Dijkstra. Met het toekennen van deze Award spreekt de Hoornvlies Patiënten Vereniging haar waardering uit voor mevrouw Dijkstra’s inspanningen om het aantal donoren van organen en weefsels te vergroten.

Privé

Dijkstra woont in Utrecht en is getrouwd met Gerlach Cerfontaine, voormalig directeur van Schiphol. Het echtpaar heeft twee zonen. Daarvoor was zij getrouwd met de IKON-tv-maker Barend de Ronde met wie zij een zoon kreeg.

  • Pia Dijkstra, website van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Zie de categorie Pia Dijkstra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.